Connect with us

Izložbe

„Medvedi – u čast proleću!“ u UK Parobrod

Foto: Promo

Deseta po redu izložba ,,Medvedi – u čast proleću!“ biće otvorena u utorak 21. marta, sa početkom od 19 sati u UK Parobrod.

Projekat „Medvedi – u čast proleću!” organizuje umetnički kolektiv MEDVEDI koji čine Manja Lekić, Marko Ulić i Milica Mrvić. U Srbiji, kao i regionu, medved je simbol i vesnik proleća, a po narodnom verovanju, njegov izlazak iz pećine i zimskog sna je najava buđenja prirode.

Doček proleća 2023. upriličiće čak 50 radova iz celog sveta a među autorima su Ana Grigorjev, Andrea Tesla, Andreja Popović, Barbara Dimić, Barbara Fonseca, Blanka Radnoti, Bratislav Milenković, Danka Babić, Dina Abu Mayyaleh, Dragana Lacmanović, Dušan Petričić, Goran Savić Ostojić, Gradimir Smuđa, Ian Trajlov, Ines Glavaš, Irena Jevtović, Ivana Radić Perrichon, Ivana Stojić, Jana Adamović, Janko Počuča, Lea Levi, Lilian Sepulveda Navarrete, Marija Kosić, Marija Popadić, Marko Ćulum, Marko Petković, Marko Ulić, Maša Avramović, Milan Mihailović, Milica Reža, Mina Simić, Mirjana Mićanović Tičerić, Mirjana Uzelac, Nataša Mihailović, Nenad Radojčić, Nikola Kosić, Pavle Ćirić, Sandra Grbić, Slađana Ljubić, Sofija Samac, Srđa Dragović, Tamara Bogovac, Tatjana Devura Jugović, Tijana Tripković, Valentina Broštean, Vendi Vernić, Vladimir Kovač, Vladimir Hadžić, Vlado Njaradi i Vuk Đurić.

U toku trajanja izložbe do 5. aprila, publika će moći i da se uključi u propratni program koji će činiti razne kreativne radionice, program za decu, edukativna predavanja… i još mnogo toga.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Krhkost trenutka“ u Likovnoj galeriji Kolarca

"Krhkost trenutka", Iz serije ''Melanholičnost vremena'', uljani pastel

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 21. marta u 19 časova biće otvorena izložba „Krhkost trenutka“ Bojane Bojčić.

Izložba crteža „Krhkost trenutka“ Bojane Bojčić nadovezuje se na dugogodišnji opus autorke prvenstveno izborom motiva kojim se bavi. Voćka nara, gotovo mikroskopski uvećana, na Bojaninim slikama i crtežima uvek je presečena, rasporena, najčešće otvorena forma, dostupna i pristupačna pogledu, dodiru. Razotkrivena, ogoljena, manje ili više istrgnuta iz svoje čaure-kore. Nar na crtežima umetnice nikada ne predstavlja puko materijalno polazište i prostor za demonstraciju bogatstva slikarskih/crtačkih virtuoznosti. Naprotiv, on je simbol emotivnih aura, duboko utkan u autorkin svet. Kao takav simbolički entitet, on emanira različita raspoloženja, dešavanja i osećanja prisutna kako u nama, tako i u međuljudskim relacijama. Nazivi crteža su duboko sugestivni u tom smislu: Dodiri, Neposrednost, Samoća, Zagrljaj, samo su neki od njih. Tanani, stameni, šaroliki, povezani, udaljeni, nedorečeni, raspričani – kao međuljudski odnosi.

Ono što percipiram kao najveću novinu i otklon od pređašnjeg opusa slika, autorkin je novi odnos prema boji. Pomerivši se od crveno-okeraste game, suptilno prožete magentom, ljubičastom, ponegde i modrom i zelenkastom, na novom ciklusu pastela uočavamo gotovo fluorescentne nijanse, sveže, čiste boje, i semantički veoma značajne u kontekstualizaciji i osavremenjavanju ovog motiva. Na ovim crtežima dešavanja koja se dešavaju u čoveku i između ljudi dešavanja su 21. veka. Otklon od citatnosti starih majstora i veliki korak ka autentičnosti izraza, pored kolorita, predstavlja i još apstraktnije komponovanje samog motiva. Uvek na granici između klasičnog realističnog izraza i apstrahovanja formi, umetnica je napravila radikalniji otklon od pređašnje prakse. Taktilno, slojevito građenje površina vrlo je slikarskog karaktera i, iako pasteli, Bojanini crteži svojom biti predstavljaju rasnog slikara suptilne ali snažne osećajnosti, čije će mesto na savremenoj likovnoj sceni tek biti opšteprepoznato i etablirano. Đurđa Sivački

Izložba će biti otvorena do 8. aprila radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

lj.z.

 

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu