Lista najprljavijeg voća i povrća: Kako ga pravilno oprati i ukloniti pesticide?
Najnovije istraživanje neprofitne Environmental Working Group (EVG) pokazalo je koje voće i povrće je najprljavije, odnosno koje na sebi sadrži najviše ostataka pesticida
Da bi napravio ove liste, EVG analizira više od 45.000 različitih uzoraka voća i povrća.
Pokazalo se da neki, zbog brige o čistoći voća i povrća, odustaju od konzumiranja voća, što je najgora odluka koju možete doneti.
Lista najprljavijeg voća i povrća:
Jagode
Spanać
Kelj, mladi luk
Breskve
Kruške
Nektarine
Jabuke
Grožđe
Paprike i ljute papričice
Trešnje
Borovnice
Pasulj
Paradajz.
Iako je prisutan nizak nivo ostataka pesticida, dovoljan je da ima veliki uticaj. Možete zaštititi svoje zdravlje jedući voće i povrće čak i ako pranje ne uklanja u potpunosti ostatke pesticida.
Međutim, voće i povrće treba dobro oprati pre konzumiranja, kako bi se izbegle bilo kakve reakcije ili alergije izazvane pesticidima. Broj uzoraka sa vidljivim ostacima pesticida povećan je za borovnicu i boraniju, kojih je u prethodnim istraživanjima bilo znatno manje.
Kako pravilno oprati voće i povrće?
Pranje i čišćenje smanjuju, ali ne uklanjaju nivoe ostataka pesticida. Guljenje voća i povrća kada je to moguće, može efikasnije smanjiti ostatke pesticida od pranja. Ali čak i voće koje je oljušteno treba prvo oprati, jer prljavštinu sa kore možete nožem preneti na deo koji jedete.
Istraživanja su pokazala da je četkanje i trljanje svežih proizvoda pod hladnom tekućom vodom jednako efikasno kao i upotreba sirćetnog rastvora za smanjenje bakterija. Ne perite proizvode deterdžentom, komercijalnim deterdžentima i sapunom. Voće i povrće mogu da apsorbuju ove proizvode i imaju još gori efekat od pesticida.
Kelj, spanać i ostalo lisnato povrće najbolje je oprati tako što ćete ga potopiti, ostaviti nekoliko minuta u vodi i videćete da je sva prljavština spala na dno.
Metoda pranja sodom bikarbonom je veoma korisna, jer bezbedno uklanja sve pesticide i zemlju.