Povežite se sa nama

Filmovi

Kraj 23. Festivala nitratnog filma

Objavljeno

on

Foto: Promo

Povodom obeležavanja kraja Festivala nitratnog filma „Nitrat 23“, Jugoslovenska kinoteka će 14. i 15. juna prikazati još šest ostvarenja iz programa manifestacije u Sali „Makavejev“ JK.

Na repertoaru 14. juna nalazi se cenzurisano i zabranjeno ostvarenje „Ludvig Drugi, kralj Bavarske“ (1930) poznatog nemačkog reditelja nemog filma Vilhelma Diterlea, koji u njemu takođe tumači glavnu ulogu.

Film je posvećen prestolonasledniku Bavarske koji je zbog sopstvenih ambicija priredio svojoj zemlji velike finansijske poteškoće, te izgubio smisao za realnost i proglašen ludim, a izgubio je život pod misterioznim okolnostima.

Portugalski film „Marija od mora“ (1930) reditelja Hosea Leitaa de Barosa podseća na antičku tragediju iz života portugalskih ribara, čiji koren predstavljaju ljubav i netrpeljivost dve porodice.

Poseban užitak filma je što je za ozvučavanje iskorišćena originalna partitura kompozitora Bernarda Sasetija.

Ostvarenje „Vir“ (1964), kojim je i debitovao dokumentarista Ištvan Gal, predstavlja mađarski film „novog talasa“ i govori o sazrevanju i etičkom problemu smrti mladića iz neimara.

Poslednjeg dana festivala, 15. juna, na programu su italijanski film „Neugasivi plamen“ (1949) i „Spaljena koža“, špansko ostvarenje iz 1967, dok će završnicu predstavljati američka komedija „Tri žene“ Ernsta Lubiča iz 1924. godine.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

„Fejt i Branko” na otvaranju Beldocsa

Objavljeno

on

Fejt i Branko / Foto: Promo

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 9. do 16. septembra u Beogradu, a na otvaranju pod otvorenim nebom, u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, biće prikazan film „Fejt i Branko” u režiji Ketrin Hart.

Sniman tokom sedam godina, ovaj intimni dokumentarac prati odnos dvoje muzičara, Fejt Eliot i Branka Rosića. Fejt je pre deset godina doputovala u Srbiju kako bi naučila da svira harmoniku na romski način. Tada je upoznala romskog violinistu Branka i, uprkos jezičkoj barijeri, njih dvoje se, spojeni zajedničnom strašću prema muzici, zaljubljuju jedno u drugo.

Nošeni muzičkom hemijom, venčavaju se i duet kreće na put. Koliko je Fejt slobodnog duha i privilegovana, toliko je Branko bez iskustva sa putovanjima i vezan za svoju porodicu, ali oboje veruju da jedno drugom život čine boljim. Njihova ljubav biva stavljena na test kada spoznaju vlastite razlike, i kada shvate da je muzika možda jedino što im je zajedničko.

Fejt i Branko / Foto: Promo

Nakon što je prošlogodišnji program na otvorenom naišao na odlične reakcije publike, Beldocs će i ove godine gledaocima pružiti priliku da tokom festivala pogledaju brojne filmove napolju. Najbolji svetski dokumentarci će se pod otvorenim nebom prizivati u magičnom ambijentu amfiteatra ispred Muzeja Jugoslavije i na prelepoj  terasi Art bioskopa Kolarac u srcu centra Beograda.

Tokom ovogodišnjeg Beldocsa biće prikazano više od 120 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana, Udarni termin i drugim.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • Amazonija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu