Povežite se sa nama

Kultura

Koncert u čast Pjacole na Kolarcu

Objavljeno

on

Foto: Promo

U godini u kojoj se proslavlja 100 godina od rođenja argentinskog kompozitora Astora Pjacole, Centar za muziku Kolarčeve zadužbine organizuje koncert Pjacolinih, ali i dela inspirisanih njegovim stvaralaštvom 9.juna u 19 sati, u okviru ciklusa Kolarac tvoj svet muzike.

Astor Pjacola (Astor Piazzolla, 1921-1992) argentinski kompozitor, vođa orkestra i izvođač na bandoneonu. Kao benadoneonista, počeo je da se bavi muzikom vrlo rano. Simfonija napisana za filharmoniju Buenos Ajresa 1954. donela mu je stipendiju za studije kompozicije kod Nađe Bulanže u Parizu.

Ipak, ova čuvena profesorka ubeđivala ga je da se okrene stvaranju dela u žanru tanga. Na njen predlog, Pjacola odlazi u rodni Buenos Ajres gde je oformio male sastave koji su izvodili njegova dela (Buenos Ajres kvintet, Tango nuevo oktet).

Novi žanr tanga koji je Pjacola uveo, tango nuevo, uključio je neka obeležja moderne i umetničke muzike (fuga, širi instrumentalni sastavi, elemente džeza i sl.), što je naišlo na neodobravanje u rodnoj zemlji.

Ipak, tango, kojem je pretio zaborav u matičnoj zemlji, povratio je staru popularnost i stekao svetsku slavu kroz dela i izvođenja Astora Pjacole. On je već 80-ih godina, kada njegova dela počinju da izvode klasični sastavi, bio slavljen u Argentini kao „spasitelj tanga“. Pjacola je autor oko 750 dela različitog žanra i stila, među kojima ima i filmske muzike.

Na koncertu nastupaju Maja Bogdanović,  Marselo Nisinman, Danijel Rouland, Nataša Kudricka, Zoran Marković i Alberto Mezirka.

Ulaznice po ceni od 1200 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarca.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Galija u sredu u Botaničkoj bašti 

Objavljeno

on

Foto: Promo

U okviru serijala Garden Sessions u sredu, 28.jula u 20 sati u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ nastupiće grupa Galija.

Centar Beogradskih festivala CEBEF organizuje u Beogradu u poslednjoj nedelji jula seriju jedinstvenih koncerta renomiranih muzičara iz Srbije i regiona, pod nazivom „Garden Sessions“, u Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

U sredu 28.jula nastupiće grupa Galija, osnovana pre 43 godine u Nišu, koja će izvesti akustične verzije svojih najvećih hitova. Kroz grupu je prošao veliki broj muzičara, a sadašnji sastav čine pevač, kompozitor i gitarista Nenad Milosavljević, pevač i tekstopisac Predrag Milosavljević, bubnjar Boban Pavlović, gitarista Dragutin Jakovljević, basista Slaviša Pavlović i klavijaturista Goran Antović. Jedan su od najtrajnijih sastava jugoslovenskog i srpskog rokenrola, a izdanja grupe varirala su od progresivnog roka do mejnstrim zvuka, koji će publika ovog puta imati prilike da čuje u akustičnoj varijanti.

Ulaznice po ceni od 800 dinara u pretprodaji mogu se nabaviti na tickets.rs i biletarnicama Ticket Vision. Na dan koncerta cena karte biće 1000 dinara.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu