Connect with us

Kultura

Koncert Luke Fauilisija u Galeriji Artget

Foto: Promo

Koncert Aria i predstavljanje istoimenog albuma Luke Faulisija biće održan od 21 sat u Galeriji Artget.

Kompakt disk Aria je debi album mladog violiniste srpsko-italijansko-francuskog porekla Luke Faulisija koji je u martu 2023. godine objavila izdavačka kuća Sony Classical.

Ovo izdanje predstavlja arije i operske scene koje su za violinu i klavir aranžirali neki od najpoznatijih violinista-kompozitora, ali i sam Faulisi. Među operskim draguljima koji su ovde sabrani nalaze se virtuozno koncertno delo Karmen fantazija Franca Vaksmana (delo koje je proslavio Jaša Hajfec), Fantazije na teme iz opere Faust Šarla Gunoa Henrika Vijenjavskog, Arija Lenskog iz opere Evgenij Onjegin P. I. Čajkovskog koju je za violinu aranžirao violinista Leopold Auer, kao i aranžman Luke Faulisija blistave arije Violete iz opere Travijata Đuzepea Verdija.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Muzički performans „Zarđali orkestar“ u Fabrici

Foto: Promo

„Zarđali orkestar“, projekat novosadskog vajara i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Nikole Macure, biće predstavljen u SKCNS Fabrici, u petak 15. decembra u 19 časova.

U pitanju je muzički performans koji traje 40 minuta i tokom koga će publika moći da čuje kako zvuči muziciranje na četiri zvučna objekta, koja su nastala redizajniranjem vojnih rekvizita kao što su puške, šlemovi, ručni raketni bacači… u objekte koji proizvode zvuk.

Na ovim objektima sviraće muzičarke i muzičari: Milica Svirac, Gabi Benak, Nikola Macura i Lav Kovač, kao i gosti iznenađenja. Oni će u toku performansa odsvirati kompozicije Ninete Avramović, Ljubomira Nikolića, organizovanu improvizaciju i jednu obradu.

Nikolа Macura već dugo se bavi instalacijom i angažovanom umetnošću, a ovi predmeti nastali su kao deo projekta „Iz buke u zvuk“. U pitanju je plod dugog istraživanja, koje se bavi destrukcijom i agresijom kojima smo okruženi. Kroz taj projekat on redizajnira vojne objekte u zvučne objekte i time redizajnira i njihovu simboliku.

Kao prateći program, u sredu 13. decembra u SKCNS Fabrici biće otvorena izložba ovih specifičnih instrumenata. Izložba će biti otvorena u 20 časova, a dan nakon toga, u četvrtak, 14. decembra od 18 časova organizovan je i razgovor o ovom projektu i umetničkom poduhvatu u kom će pored autora „Zarđalog orkestra“ Nikole Macure, učestvovati i Bojana Dinić  i  Miloš  Miladinov.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu