Connect with us

Kultura

Koncert i promocija novog albuma sastava Kalem 20. maja u Kolarčevoj Zadužbini

Kalem / Foto: Milena Popović, ilustracija: Marija Stojisavljević

Nakon sjajnih reakcija i još jačih veza sa publikom koje je doneo debitantski album „Meseče“ stiže nam drugi album sastava Kalem „Tragom snova i predanja“ u izdanju Multimedia Music.

„Kalem“ je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku Balkana odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva. „Kalem“ čine profesionalni, akademski muzičari Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Album „Tragom snova i predanja“ sadrži jedanaest numera među kojima su se našle dve instrumentalne, zatim obrade tradicionalnih pesama, kao i autorska muzika. Ono od čega Kalem nije odstupao ni u ovom albumu je prirodan i autentičan pristup muzici – zvuk je intiman, sniman tako da u potpunosti odrazi živi zvuk sa ciljem da slušalac dobije utisak kako to zvuči na koncertu.

Album je snimljen u prostorijama studija Multimedia Music, a za zvuk su bili zaduženi Nebojša Brdarić i Nevena Antić. Aranžmane su radili Dušan i Stefan, pa se stil Kalema može najbolje opisati kao fuzija njihovih individualnih pristupa muzici. Na jednoj od pesama je gostovao naš poznati trubač Dejan Petrović, a na drugoj bas gitarista Ivan Kukić.

Kalem / Foto: Milena Popović, ilustracija: Marija Stojisavljević

Prošlo je blizu dve godine od kada smo bili u studiju poslednji put. Za to vreme smo odsvirali veliki broj koncerata i pažljivo slušali ljude, od dobronamernih saveta i predloga, do kritika. Sve smo to imali na umu kada smo birali pesme i radili aranžmane za drugi album. U glavi nam je bila jedna reč: iskorak. Drugi album je morao da bude drugačiji koliko je to moguće, jer ipak nas je samo dvojica. Kada naši slušaoci uzmu da ga poslušaju, već u prvoj pesmi će čuti i osetiti našu ideju, a ona se proteže kroz čitav album ističe Dušan i dodaje: Prema mom mišljenju, iskorak je napravljen, a da li je u pravom smeru, ostaje da procene svi oni koji budu odvojili svoje vreme za naše ideje.

Sastav Kalem će predstaviti novi album beogradskoj publici 20. maja u 20h u Kolarčevoj Zadužbini gde nas osim novih pesama očekuju i sjajni gosti. Na pitanje šta misli o predstojećem koncertu, Stefan nam poručuje: Čovek se uvek oseti lepo kada ima kome i gde da se vrati. Pre svega mislim na beogradsku publiku, a potom naravno i na sjajnu salu Kolarčeve Zadužbine. Taj prostor odiše inspiracijom i svojom akustikom uvek da izvođaču dodatni motiv da se prikaže u što boljem svetlu. Srećan sam što drugu godinu za redom imamo priliku da se predstavimo i to sa novim materijalom. Pozivam publiku da dođe i u ovom odličnom ambijentu posluša na čemu smo to vredno radili.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na sajtu Tickets.rs ili na blagajni Kolarčeve Zadužbine.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Koncert „Možda spava“ u Galeriji Artget

Foto: Pixabay

Koncert pod nazivom „Možda spava“ biće održan u Galeriji Artget (Trg Republike 5/1) od 21 sat.

Koncert će izvesti sopran Jovana Čurović, flautista Miloš Miketić i pijanistkinja Maša Babić.

Program obuhvata dela Sen-Sansa, Brage, Debisija, Godarda, Kohlera, Žorža Hijam, Gobera i Rajka Maksimovića.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu