Connect with us

Književnost

Književno veče posvećeno Rastku Petroviću 15. decembra

Foto: Promo

Stogodišnjica „Otkrovenja“, zbirke pesama koja predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja srpske avangarde, povod je za književno veče posvećeno Rastku Petroviću.

„Otkrovenje“ je objavljeno 15. decembra 1922. godine. To je prva i jedina zbirka pesama Rastka Petrovića. S obzirom na to da je reč o piscu koji pripada redu naših najvećih pisaca, ovom prilikom razgovaraće se o njegovom celokupnom književnom opusu.

U okviru edicije Tragovi, posvećene klasicima srpske književnosti, Vulkan je do sada objavio dve knjige Rastka Petrovića: „Ljudi govore“ i „Dan šesti“.

Književno veče vodiće Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu.

Književno veče posvećeno Rastku Petroviću  zakazano je za četvrtak, 15. decembar u 19 sati u knjižari Vulkan (Trg republike 5).

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Pesnik Miodrag Raičević dobio nagradu „Đura Jakšić“

Foto: Pixabay

Žiri za dodelu nagrade „Đura Jakšić“ za najbolju knjigu pesama u 2022. godini jednoglasno je odlučio da ovu nagradu ponese pesnik Miodrag Raičević za zbirku pesama „O stvarima koje je Homer propustio“ u izdanju Gramatika iz Beograda.

Žiri je radio u sastavu: Marija Šimoković, Srđan Orsić i Dragan Jovanović Danilov (predsednik).

Zbirka pesama ‘O stvarima koje je Homer propustio’ vrhuni poetski opus ovog osobenog pesnika. Sve je u poeziji Miodraga Raičevića kao kakvim retkim, istočnjačkim začinom začinjeno zrnom jednog patafizičkog humora koji nije niotkuda školnički preuzet, već je organski deo pesnikovog suštastva. Poosobljena Raičevićeva ironija nije izraz nekog pukog ego-tripa, već je to ironija iza koje stoji duboko ljudska toplina i misao o sopstvenoj nedovoljnosti u svetu“, navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.

Nagrada koju po 38. put dodeljuje Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ u Srpskoj Crnji biće uručena Miodragu Raičeviću 2. juna u okviru svečane akademije na 62. Liparskim večerima.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu