Connect with us

Književnost

„Književni džem sešn” Ivane Vanovac u Kragujevcu

Foto: Promo

U sredu, 12. jula sa početkom u 19 sati u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac održaće se promocija knige eseja „Književni džem sešn” Ivane Vanovac.

„Književni džem sešn odličan je primer kako je lepota i smisao umetnosti, kao i života, u bogatstvu nijansi. Ovo nije samo Ivanina knjiga. Ovo je zajednička knjiga. Knjiga svih onih koji su proteklih godina učestvovali u kosovskom književnom džem sešnu, izgrađujući, na pepelu nekadašnje slave, kulturno-umetničku scenu jednog grada, slaveći život uprkos najavljenoj smrti. Knjiga koja dokazuje da, ipak, nema smrti; ni seoba. Hronika nenajavljenog života. Raskošnog, bogatog. Neuništivog”, najavluje ovaj performans u kragujevačkom SKC-u Aleksandar Dunđerin.

Ivana Vanovac (40) rođena je u Kosovskoj Mitrovici, gde i danas živi. Radijskim novinarstvom bavi se skoro dve decenije.

Trenutno radi kao novinarka u Radiju Kosovska Mitrovica gde već godinama, između ostalog, redovno prati kulturno-umetničke programe.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” u Kragujevcu

Foto: Pixabay

U petak, 8. decembra u 18 sati u Kontakt galeriji kragujevačkog SKC-a održaće se promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” autorke Snežane Varde.

„Neretko sam upitan da ispričam nešto o Novom talasu. Retko sam imao priliku da sagovornik bude toliko verziran, motivisan i nadasve pripremljen. Kako su se pitanja ređala, tako su se i digresije ušunjavale i vrlo brzo je bilo očigledno da naš prvi razgovor neće biti i poslednji. Meseci su se nizali, a oduševljeni izveštaji sa novih susreta sa akterima su se slivali u ono što će postati ova knjiga. Meni deluje kao da će priča ostati večno nedorečena i upravo zato prija svako novo slovo.Pogotovo ovakvo, studiozno, nepristrasno, otkrivajući nam detalje nepoznate. Brzogutajuće štivo vredno posedovanja!”, kaže o knjizi Ivan Fece Firči (muzičar, Novi Sad).

„Knjiga predstavlja značajan dokument koji stoji kao svedok kulturnog razvoja jedne zemlje koja više ne postoji, a čije generacije i danas stasavaju slušajući tada nastalu muziku, koja i dalje oblikuje ukus i estetiku novih muzičkih stremljenja u Srbiji i regionu”, smatra prof. mas. Aleksandar Sedlar (Fakultet umetnosti, Niš).

„Četiri decenije od pojave Novog talasa, više je nego značajan povod da se kroz ovaj popkulturni fenomen prisetimo najznačajnijih autora i bendova, zaslužnih za formiranje muzičkog pravca koji je u okviru pokreta kultnog statusa, obeležio istoriju muzike i kulture toga doba na ovim prostorima”, naveo je o knjizi Snežane Varde prof. mr Dragan Tomić (Fakultet umetnosti, Niš).

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu