Connect with us

Književnost

Knjiga o Frojdu Ljubomira Erića u izdanju Arhipelaga

Foto: Promo

Nova knjiga Ljubomira Erića o Sigmundu Frojdu objavljena je u izdanju Arhipelaga.

Knjiga „Sigmund Frojd: Život sa strahom od smrti (1920-1939)“ treća je knjiga u velikoj Erićevoj istraživačkoj i naučnoj seriji o životu i delu Sigmunda Frojda.

Dok se u prve dve knjige bavio ranim i srednjim Frojdom, Ljubomir Erić se u ovoj trećoj knjizi posvećuje poznom Frojdu. Erić u novoj knjizi predstavlja najvažnije životne i intelektualne događaje u poslednjih dvadeset godina Frojdovog života.

Obeležen u životu zajednice kojoj je Frojd pripadao dramatičnim posledicama Prvog svetskog rata, velikim protivrečnostima koje otvaraju dvadesete i tridesete godine XX veka, sve do Frojdovog odlaska u emigraciju posle uspona nacizma i anšlusa Austrije Trećem Rajhu, a u privatnom životu ličnim gubicima i iskušenjima starosti, ovaj period je, kako pokazuje Erićeva knjiga, obeležen i važnim Frojdovim delima i istrajnim radom na definitivnom oblikovanju psihoanalitičke teorije. „Bio je to veličanstven zaključak jednog veličanstvenog života“, rekao je u posmrtnom govoru Frojdov prijatelj veliki pisac Štefan Cvajg.

U ovom periodu Frojd je ključna figura psihoanalitičke zajednice, dok je psihoanaliza cenjena, uticajna i nova psihološka nauka. Erić pokazuje kako strah od smrti pokreće Frojda da dopuni svoju psihoanalitičku teoriju tako što će u nju, pored pitanja seksualnosti, uneti i pitanje straha od smrti. To otvara veliku teorijsku prekretnicu usled koje psihologija dobija nove sadržaje. Uvođenje nagona smrti u psihoanalitičku teoriju postalo je, kako pokazuje Erić, trajan izvor rasprava i kontroverzi koje se na snažan način obeležile psihoanalitičku i uopšte intelektualnu zajednicu u protekih stotinu godina.

– Način kako je Frojd uveo strah od smrti u psihoanalitičku teoriju nije bio očekivan, a još manje uobičajen, išao je preko sveobuhvatne promene teorije koja je iznenadila najveći broj psihoanalitičara. Oni su smatrali da je psihoanaliza kao teorija već bila potpuno uobličena, bez potreba da se bilo šta doda ili oduzme. Zapravo, Frojd je znao da je u teoriju neophodno uvesti agresiju, destrukciju, razaranje, odnosno smrt i strah od smrti, jer bi bez toga psihoanaliza bila nepotpuna i ne bi odgovorila na istorijski izazov filozofa koju su o ljudskom umu uvek razmišljali uvažavanjem dihotomije – eros nasuprot tanatosu – piše Ljubomir Erić.

Zaokružujući sliku jednog neobičnog i uzbudljivog života ispunjenog velikim delima i velikim ličnim dramama, knjiga Ljubomira Erića Sigmund Frojd: Život sa strahom od smrti (1920-1939) pokazuje da je pozni Frojd jedna od najvažnijih figura XX veka. Erićeva knjiga otkriva i predstavlja nesvakidašnjeg čoveka i neponovljivo naučno delo.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

„Medveđi zagrljaj“ Milka Štimca u prodaji

Foto: Promo

Milutin Novković, nekadašnji broker Beogradske berze dospeo je među partizane nakon što je odlučio da pobegne sa robije, na kojoj se našao zbog berzanskih manipulacija.

Ratne nedaće podnosio je stoički jer se nadao da će ispraviti dve najveće greške u pređašnjem životu, odnosno da će dobiti priliku da spere ljagu sa svog imena i da ponovo osvoji ženu koju je voleo.

Na tom putu naići će na prepreke – pored bremena ratnog iskustva, moraće da se suoči i sa jednim od svedoka njegovih poslovnih prevara, kao i sa oficirom koji mu je nadređen. Pored toga, suočiće se i sa saznanjem da je na mestu njegove nekadašnje ljubavi ostala samo praznina.

Tamo gde je Milutinova priča počela – u kabinetu na Terazijama – za vreme samo jednog poslepodneva, klupko njegovog života će se razmrsiti, te će čitalac knjige Medveđi zagrljaj svedočiti razrešenju sudbine u kojoj junak nije uspeo da sačuva sebe u iščašenom svetu.

Milko Štimac je pisac i konsultant za organizaciju tržišta kapitala. Objavio je roman Poljubac miholjskog leta, čija radnja prethodi romanu Medveđi zagrljaj. Napisao je i nekoliko dramskih tekstova, od kojih su izvedeni Menica bez pokrića i  Pet lakih berzanskih komada. Osim tržištem kapitala, bavio se temama političke ekonomije i ekonomske istorije, u knjigama Akcionarstvo i demokratija, Biti, imati, glasati i Razvoj finansijske pismenosti. Univerzitetski udžbenik Berzansko poslovanje, u kojem je jedan od autora, doživeo je brojna izdanja.

Njegovo delo Medveđi zagrljaj potražite na sajtu vulkani.rs ili u omiljenoj knjižari Vulkan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu