Connect with us

Kultura

Klavirski resital Nikole Todorovića

Foto: Promo

Klavirski resital Nikole Todorovića biće održan u četvrtak, 25. maja u 18 časova u Konaku kneginje Ljubice.

Nikola Todorović rođen je u Valjevu 1998. godine. Klavir je počeo da svira sa devet godina u klasi prof. Nataše Mitrović. Upisao je srednju muzičku školu u Valjevu, instrumentalni odsek, u klasi Dimitrija Tomića. Tokom osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja osvajao je nagrade na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima. Upisao je FMU u klasi prof. Nataše Mitrović. Držao je solističke koncerte u sali muzičke škole „Živorad Grbić“, svečanoj sali Valjevske gimnazije, galeriji SANU. sali Guarnerius. Pohađao je masterklas kod eminentnih profesora, nastupao kao solista u galeriji ARTGET, sali SKC, velikoj sali FMU, galeriji Kolarca, velikoj sali Kolarca, kulturnom centru „Čukarica“, Jevrejskoj opštini, sali Beogradske filharmonije, Italijanskom institutu, galeriji SANU… Dobitnik je nagrade Fakulteta muzičke umetnosti Emil Hajek za najperspektivnijeg mladog pijanistu 2020/21. kao i nagrade Katarina Aćimović za najbolje odsviranu sonatu na ispitu.

Na programu su dela Baha, Betovena, Rževskog i Skrjabina. Ulaz je besplatan.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Vlatko Stefanovski trio nastupio u mts Dvorani

Foto: Bojan Petrović

Jedan od najpriznatijih gitarskih virtuoza na svetu Vlatko Stefanovski sa svojim triom održao je nezaboravni koncert u punoj mts Dvorani.

Beograđani su posle dužeg vremena imali prilike da uživo čuju vrsnog instrumentalistu sa bendom u celovečernjoj „gitarskoj magiji“ koju je priredio ovdašnjoj publici na koncertu dugom dva i po sata.

Malo je reći da je publika uživala nošena zvukom koji u jedinstvenom muzičkom izrazu stvara Stefanovski sa svojim triom ( bas Ivan Kukić, bubanj Jan Stefanovski i gitara Vlatko Stefanovski). Triu se  u svirci ovoga puta  pridružio i gost za klavijaturom  Damir Imeri.

Naime, jedan od omiljenih muzičara sa ovih prostora dočekan je burnim ovacijama, te se nakon kratkog uvoda pozdravljajući Beograđane, odmah latio gitare i koncert otvorio pesmom Skyhook.  Nakon impozantnog uvoda, publiku su polako počeli da očaravaju i „nose“ najpre čuvena Makedonsko devojče, a odmah potom i Kandilice, Verba nadež ljubov, Nisam tvoj, Talasna dužina, Istok Zapad, da bi mu se u izvedbi nunere Si zaljubiv pridružio specijalni gost- Rade Šerbedžija, čijim se pojavljivanjem publika oduševila.

U veštim kombinacijama stilova,po čemu je i poznat, publika je iskusila vrhunsko umeće na instrumentima koji su kombinovali džez, rokenrol, bluz, džez fjužn, kao i makedonsku tradicionalnu muziku. Tako su se mogli čuti na gitarama, bogato skrojeni ritmovi pesama Gypsy song, Femme fatale, Zajdi Zadji, a posebni trans publika je doživela izvođenjem pesme Čuvam noć od budnih i Kao Kakao sa istoimenog albuma iz 1987. godine , čuvene grupe Leb i sol, čiji je Stefanovski osnivač.

Koncert je završio pozdravljajući Beograđane i u samom finišu  svirajući Skopje, Bistra voda, Aber dojde donke i Uči me majko karaj me.

Podsetimo, Stefanovski ima karijeru dugu skoro 50 godina, koju je započeo kroz čuvenu grupu Leb i sol. Poreklom i z Makedonije, VlatkoStefanovski je rođen u glumačkoj porodici, a gitaru je počeo da svira sa 13 godina, da bi do svoje 20-te oformio Leb i sol. Sa Leb i sol objavio  je 13 albuma i nastupao širom sveta.Međutim, Stefanovski je tokom svoje solo karijere objavio i brojne solo albume,  radio je muziku za film i pozorište,  i saradjivao sa brojnim imenima i orkestrima.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu