Connect with us

Ostali Sportovi

Kinez Ding novi svetski prvak u šahu

RUS NEPOMNJAŠČIJ OPET PORAŽEN U FINALU

Kineski velemajstor Li Ren Ding je novi svetski prvak u šahu.

On je u finalnom meču savladao Rusa Jana Nepomnjaščeg posle taj-brejka, pošto je posle 14 partija bilo nerešeno – 7:7.

Finale, koje je igrano u Astani (Kazahstan), je ocenjeno kao izuzetno kvalitetno i uzbudljivo, o čemu svedoči činjenica da je prvak sveta odlučen u brzom šahu, odnosno “rapidu”.

Nepomnjaščij ima za čim da žali, pošto ima bolji bilans sa Kinezom, u većem delu meča je imao vođstvo i odličnu poziciju za osvajanje svetske krune. Pre dve godine je izgubio u finalu od Karlsena, a sada je u poslednjoj partiji protiv Dinga izgubio belim figurama.

Ding je kao pobednik osvojio 1.100.000 evra, dok je Rus bogatiji za 900.000 evra.

Prvi put u istoriji svetski prvak dolazi iz Kine.

U nezvaničnim mečevima prve polovine 19. veka pobeđivali su Luj de la Burdone, Haurad Stenton i Adolf Andersen, potom su Štajnic i Lasker bili prvaci pre osnivanja FIDE, pa zatim Kapablanka, Aljehin, Eve, Botvinik, Smislov, Talj, Petrosjan, Spaski, Fišer, Karpov, Kasparov, Halifman, Anand, Ponomarjov, Kasimdžanov, Topalov, Kramnik, Karlsen i sada Ding.

FOTO – TWITTER / CHESS.COM

A.K.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostali Sportovi

Tri medalje za reprezentativce Srbije na Juniorskoj balkanskoj olimpijadi iz informatike

UČESTVOVALO 65 TAKMIČARA IZ 13 ZEMALJA

16. Juniorska balkanska olimpijada iz informatike (Junior Balkan Olympiad in Informatics – JBOI), održana je onlajn, od 25. do 28. novembra 2023. godine. Domaćin je bila Republika Severna Makedonija, a takmičenje je održano u Računarskoj gimnaziji u Beogradu.

U konkurenciji 65 takmičara iz 13 zemalja četvoročlana informatička ekipa Srbije osvojila je tri bronzane medalje: Petar Banović, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda, Pavle Damjanović, učenik osnovne škole „Nada Popović” iz Kruševca i Irina Stanišić, učenica osnovne škole „Sveti Sava” iz Kragujevca. Član tima Srbije bio je i Andrija Nikolić, učenik Tehničke škole iz Čačka.

Ekipa Srbije sastavljena od najboljih informatičara iz osnovnih škola i odabrana je na osnovu niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Vođe ekipe bili su Ognjen Nešković sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Milica Nastić iz Osnovne škole „Andra Savčić” u Valjevu.

FOTO – DRUŠTVO MATEMATIČARA SRBIJE
A.K.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu