Connect with us

Aktuelno

Kako da smanjite račun za struju – Počele prijave za subvencije, ovo su uslovi

Pixabay

Prijava za subvencije za zamenu stolarije, kotlova i instaliranje solarnih panela je počela i država kroz subvencije pokriva 50% troškova.

Što se siromašnijih domaćinstava tiče, ona uvek mogu da se prijave za status energetski ugroženog kupca i na taj način mogu da smanje svoje račune i do 50%.

Prema Uredbi o energetski ugroženom kupcu, siromašni potrošači električne energije u Srbiji, njih oko 190.000, imaju pravo na umanjenje računa za struju, tj. imaju pravo da određenu količinu struje mesečno dobiju besplatno. Praktično, ako živite sami i imate primanja do 21.074,68 dinara oslobođeni ste plaćanja struje do 120 kilovata mesečno.

Ipak, neophodno je istaći da se ovde ne radi o kompletnom brisanju računa za struju već da se račun na ovaj način ne umanjuje u celosti, već se smanjuje samo naplata potrošnje. Ostali, fiksni troškovi kao što su obračunska snaga, trošak javnog snabdevača, naknada za proizvođače zelene energije i slično moraju da se plate. Energetski ugroženi kupac je, prema uredbi, domaćinstvo (samačko ili višečlano) koje živi u jednoj stambenoj jedinici i kome se isporučuje energija.

Istovremeno, krenule su i prijave za „energetsku sanaciju“ objekata, te i korišćenjem tih subvencija možete drastično da smanjite svoje račune za struju.

Kriterijumi za umanjenje računa za struju

Kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca:

– materijalni položaj (ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova, imovno stanje)
– ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili dodatak za pomoć i negu drugog lica
– zdravstveno stanje člana domaćinstva

Što se tiče ukupnih mesečnih prihoda, uzimaju se u obzir sva primanja i prihodi pojedinca i porodice, i ova granica se povećava u odnosu na broj članova. Tako da ukupan mesečni prihod domaćinstva može da bude:

– za domaćinstva sa jednim članom do 21.074,68 dinara;
– za domaćinstva sa dva člana do 33.402,13 dinara;
– za domaćinstva sa tri člana do 45.729,58 dinara;
– za domaćinstva sa četiri člana do 58.057,03 dinara;
– za domaćinstva sa pet članova do 70.384,48 dinara;
– za domaćinstva sa šest članova do 82.711,93 dinara;
– za domaćinstva sa više od šest članova za svakog dodatnog člana dodaje se: 12.327,45 dinara.

Kada govorimo o imovnom stanju Uredbom je definisano da domaćinstvo ne poseduje drugu stambenu jedinicu osim stambene jedinice maksimalne površine koja odgovara broju članova domaćinstva.

Tako da ukupna površina stambenog prostora može da bude:

– za jednočlano domaćinstvo do 40 m²
– za dvočlano domaćinstvo do 58 m²
– za tročlano domaćinstvo do 66 m²
– za četvoročlano domaćinstvo do 74 m²
– za petočlano domaćinstvo do 87 m²
– za šestočlano i veće domaćinstvo do 96 m²

Đedović: Ove godine tri puta više novca za energetski ugrožene kupce

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović, govoreći ranije ove godine o statusu energetski ugroženih kupaca, rekla je da je u budžetu od ove godine opredeljen trostruko veći iznos sredstava nego prethodnih godina.

– To bi trebalo da pomogne da 190.000 energetski ugroženih kupaca izmire svoje račune za gas, struju ili grejanje. To predstavlja tri puta više građana nego prethodnih godina. Apelujem na građane da provere da li imaju mogućnost da ostvare to pravo u lokalnoj samoupravi, veoma brzo ga ostvare i ostvare mogućnost da već od sledećeg meseca plaćaju račune i do 50% umanjene – rekla je Đedovićeva na sednici Skupštine Srbije.

Kako je istakla ministarka, kriterijumi su ove godine prošireni kako bi se obuhvatio i veći broj seoskih domaćinstava, kao i da se status ostvaruje automatski ako se preda zahtev nadležnom organu u jedinici lokalne samouprave.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

„Prevarila me je sa 20 frajera“ – Rita Ora na udaru kritika nakon raspada veze

Printskrin IG

Pevačica Rita Ora udata je za reditelja i glumca Taiku Vaititija, a pre njega su je američki mediji spajali s reperima i bratom slavne Kim Kardašijan.

Britanska pevačica šiptarskog porekla Rita Ora jedna je od najpopularnijih pevačica.

Pre dva meseca je dospela u centar pažnje nakon što je uhvaćena na finalu Svetskog prvenstva u ragbiju dok je pratila meč uz srpskog tenisera Novaka Đokovića, a sada je na društvenim mrežama aktuelan njen ljubavni život.

Rita je udata za Taiku Vaititija, reditelja koji je u Marvelovim „Osvetnicima“ davao glas Korgu, koji joj je i pravio društvo u nedavnoj poseti samoproglašenom Kosovu, a sada svi pričaju o njenom bivšem momku, s kojim je bila 2012. godine. U pitanju je Rob Kardašijan, brat slavne Kim Kardašijan.

Mediji prenose da su bili oko dva meseca u vezi, ali su je krili „kako bi ona mogla bez medijske pompe da gradi svoju karijeru“, ali svi pamte tvit koji je Kardašijan objavio nakon raskida.

Rob je tada u tvitu, koji je obrisao posle pola sata, napisao da ga je „za kratko vreme prevarila sa 20 muškaraca“.

„Prevarila me je s 20 tipova dok smo bili zajedno. Kad je žena, koja je toliko zauzeta otpočinjanjem karijere stigla da bude s toliko njih? I to dok smo bili u vezi? Gadi mi se“, napisao je Rob u sada obrisanom tvitu, preneo je Dejli Mejl.

Još jedan njen odnos koji je privukao pažnju bio je onaj sa reperom Asapom Rokijem, koji sada sa Rijanom ima dvoje dece, i koji je u pesmi „Better Things“ iz 2015. brutalno izvređao Ritu sa kojom je varao tadašnju devojku.

Rita je navodno bila u emotivnim vezama i sa Kelvinom Harisom, pevačem Brunom Marsom, rokerom Travisom Barkerom koji je oženjen Kortni Kardašijan, glumcem Endrjuom Garfildom i sinom Tomija Hilfigera, reperom Rikijem Hilom.

 

Našla dvojnicu na Instagramu i ubila je kako bi lažirala sopstvenu smrt: Ubistvo izvršili šiptari sa Kosova

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu