Connect with us

Aktuelno

Kako da proverite da li vam je Wi-Fi hakovan

Pixabay

Iako danas skoro svako domaćinstvo ima postavljenu lozinku za Wi-Fi, što pre samo desetak godina nije bio slučaj, to i dalje ne znači da su vaše kućne mreže imune na napade sajber kriminalaca.

Wi-Fi mreže su oduvek bile na meti hakera, a najčešće žrtve su upravo korisnici koji se kače na njih, bilo da je u pitanju kafić, aerodrom ili neko drugo mesto. Međutim, postoji šansa i da je vaš Wi-Fi u domaćinstvu kompromitovan, a da vi toga uopšte niste ni svesni. Tada hakeri mogu pratiti vašu aktivnost na internetu, ukrasti vam identitet ili poverljive podatke poput lozinki i platnih kartica, a lista se nažalost ne završava na ovome.

U nastavku ćete saznati kako sve hakeri mogu pristupiti Wi-Fi mreži, koje posledice po vas tada nastaju kao i mere prevencije kako bi se zaštitili od budućih napada.

Kako neko može „provaliti“ u Wi-fi mrežu?

Loše konfigurisan ruter može dovesti do niza ranjivih tačaka koje hakeri mogu iskoristiti da bi dobili pristup vašoj mreži:

Unos ogromnog broja različitih lozinki (tkz. Brute-Force)

Svi smo svedoci koliko jednostavne šifre za Wi-Fi ljudi obično stavljaju u poređenju sa onim koje koriste za neke druge svrhe. Hakeri pokušavaju da otkriju šifru unoseći hiljade različitih kombinacija preko automatizovanih programa koje obavljaju posao bez ljudske intervencije. Korišćenje jednostavnih lozinki poput „ime123“ ili „123456“ može biti veoma lako razotkriveno.

Korišćenje predefinisane lozinke rutera

Svaki ruter ima stranicu na kojoj su dostupna njegova podešavanja, a najčešće im možete pristupiti preko IP adresa 192.168.1.1 ili 192.168.0.1. Svako ko je konektovan na vašu mrežu može ukucati tu adresu u veb pretraživač i pristupiti podešavanjima.

Zato je veoma je bitno da ne ostavite podrazumevano korisničko ime i lozinku, jer na osnovu modela rutera zlonamerni uljezi mogu vrlo lako saznati upravo tu kombinaciju za prijavljivanje. Kada pristupe podešavanjima vašeg rutera, mogu vam naškoditi na perfidan i skriveni način, bez vašeg znanja ili vas mogu jednostavno izbaciti sa sopstvene mreže.

Šta sve može poći po zlu kada se hakuje Wi-Fi?

Jednom kada otkriju Wi-Fi lozinku, hakeri mogu da biraju kako će vam nauditi. Sav saobraćaj koji se odvija u mreži, a koji nije šifrovan (enkriptovan) se može špijunirati – tu najčešće spadaju poverljivi podaci poput imena, adrese ili bankovne kartice.

Srećom, većina sajtova koristi HTTPS protokol koji ima dodatan sloj enkripcije podataka, te je hakerima teže da vas ugroze. Strogo izbegavajte ostavljanje podataka na sajtovima koji nemaju katanac pored URL-a (odnosno nisu usaglašeni sa HTTPS protokolom), jer postoji verovatnoća da će neko presretnuti saobraćaj između vas i veb servera.

Kada se zakače na neku Wi-Fi mrežu, hakeri takođe mogu pristupiti podešavanjima rutera i napraviti vam pakao od života. Mogu da promene šifru, tako da izgubite pristup vlastitoj Wi-Fi mreži, a u toj situaciji, jedino rešenje je vraćanje rutera na fabrička podešavanja.

Međutim, postoji i sofisticiraniji, lukaviji način na koji hakeri prikupljaju podatke. Ukoliko napadač, na primer, promeni DNS rekorde u podešavanjima rutera, svaki put kada želite da pristupite nekoj stranici, možete biti preusmereni na sličnu lažnu fišing stranicu koja ima cilj da vam uzme poverljive podatke. Ova metoda se popularno zove „DNS hijacking“.

Kako prepoznati hakovan Wi-Fi?

Šifra je odjednom promenjena – Ako ne možete da se prijavite na Wi-Fi mrežu sa dosadašnjim kredencijalima, vaš ruter je verovatno hakovan, a napadači su promenili šifru. Odmah restartujte ruter na fabrička podešavanja.

Čudno ponašanje u veb pregledaču – Ukoliko primetite da vas prilikom pretrage pregledač preusmerava na sajtove sumnjivog porekla, verovatno je izvršen gore pomenuti „DNS hijacking“.

Nepoznat uređaj je konektovan – Lista svih konektovanih uređaja je dostupna u podešavanjima rutera. Ako primetite sumnjiv uređaj koji ne pripada vašem domaćinstvu, to može biti znak da je Wi-Fi hakovan – odmah promenite šifru.

Internet konekcija postaje spora – Sa vremena na vreme, svaka konekcija može usporiti zbog zagušenja. Međutim, ako primetite da se to često dešava, jedan od razloga može biti to što je uljez nakačen na mrežu i zagušuje mrežu, odnosno smanjuje raspoloživi propusni opseg za ostale korisnike mreže, objašnjava MakeUseOf.

Primili ste „ransomware“ poruku – Sajberkriminalci vas mogu prevariti i navesti da skinete zlonamerne fajlove u okviru mreže. Ransomware je jedna od vrsta takvih napada, gde napadač šifruje fajlove žrtve, a onda ključ za dešifrovanje istih nudi žrtvi za određenu cenu.

Mere prevencije

Najučinkovitija mera je i najjednostavnija – koristite sigurnu i jaku lozinku. Ako im je vaša mreža cilj, hakeri pomoću raznih alata mogu pokušavati razne kombinacije karaktera, sve dok ne pronađu onu dobitnu. Takođe, kao pokušaji se koriste i česte reči povučene iz rečnika direktno. Zato je najbolje da se koristi lista nepovezanih nasumičnih karaktera, brojeva i znakova.

Dobra ideja je i da se onemogući daljinska kontrola rutera koja omogućava upravljanje njegovih podešavanja iako niste nakačeni na lokalnu mrežu, što otvara vrata širom za sve neželjene goste. Srećom, ova opcija je uglavnom automatski isključena na većini rutera.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

„Prevarila me je sa 20 frajera“ – Rita Ora na udaru kritika nakon raspada veze

Printskrin IG

Pevačica Rita Ora udata je za reditelja i glumca Taiku Vaititija, a pre njega su je američki mediji spajali s reperima i bratom slavne Kim Kardašijan.

Britanska pevačica šiptarskog porekla Rita Ora jedna je od najpopularnijih pevačica.

Pre dva meseca je dospela u centar pažnje nakon što je uhvaćena na finalu Svetskog prvenstva u ragbiju dok je pratila meč uz srpskog tenisera Novaka Đokovića, a sada je na društvenim mrežama aktuelan njen ljubavni život.

Rita je udata za Taiku Vaititija, reditelja koji je u Marvelovim „Osvetnicima“ davao glas Korgu, koji joj je i pravio društvo u nedavnoj poseti samoproglašenom Kosovu, a sada svi pričaju o njenom bivšem momku, s kojim je bila 2012. godine. U pitanju je Rob Kardašijan, brat slavne Kim Kardašijan.

Mediji prenose da su bili oko dva meseca u vezi, ali su je krili „kako bi ona mogla bez medijske pompe da gradi svoju karijeru“, ali svi pamte tvit koji je Kardašijan objavio nakon raskida.

Rob je tada u tvitu, koji je obrisao posle pola sata, napisao da ga je „za kratko vreme prevarila sa 20 muškaraca“.

„Prevarila me je s 20 tipova dok smo bili zajedno. Kad je žena, koja je toliko zauzeta otpočinjanjem karijere stigla da bude s toliko njih? I to dok smo bili u vezi? Gadi mi se“, napisao je Rob u sada obrisanom tvitu, preneo je Dejli Mejl.

Još jedan njen odnos koji je privukao pažnju bio je onaj sa reperom Asapom Rokijem, koji sada sa Rijanom ima dvoje dece, i koji je u pesmi „Better Things“ iz 2015. brutalno izvređao Ritu sa kojom je varao tadašnju devojku.

Rita je navodno bila u emotivnim vezama i sa Kelvinom Harisom, pevačem Brunom Marsom, rokerom Travisom Barkerom koji je oženjen Kortni Kardašijan, glumcem Endrjuom Garfildom i sinom Tomija Hilfigera, reperom Rikijem Hilom.

 

Našla dvojnicu na Instagramu i ubila je kako bi lažirala sopstvenu smrt: Ubistvo izvršili šiptari sa Kosova

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu