Connect with us

Izložbe

Izložba Sonje Radan u Galeriji “Sanjaj”

Foto: Pixabay

Izložba „Tri priče ljeta Miholjskog“ biće otvorena u utorak, 19. septembra u 19 časova, u Galeriji Sanjaj u Beogradu.

Sonja Radan, rođena je u Sarajevu, gde je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti 1984. godine. Ubrzo započinje svoju izlagačku karijeru širom Jugoslavije, kao i izvan njenih granica – Nemačka, Austrija, Češka, Španija, Grčka, Irska…

Sa porodicom 1991. beži od rata na Balkanu. Izgubivši zemlju, zajedno sa svim slikama, i karijerom umetnika i učitelja umetnosti koju je imala u Sarajevu sklanja se u Englesku. Ipak, nikada nije prestala da slika i veruje u svoju umetnost.

Nastanila se u Londonu, gde je nastavila da izlaže i istražuje različite umetničke medijume kao što su slikanje na platnu, drvetu, tekstilu i staklu. Poseban deo njenog stvaranja su skulpture od drveta, koje slika i dopunjuje različitim materijalima, u vidu prostornog kolaža.

Godine 2008. izabrana je da predstavlja BiH umetnicima iz 42 zemlje na velikoj izložbi Mediterraneo (More koje nas ujedinjuje) u Italijanskom Kulturnom Institutu, London.

Njen rad je prezentiran 2017. godine, u zborniku: „Svijetionici, antologiji i monografiji bosanskohercegovačkih umetnika, van granica rodne zemlje“. Sonjina serija skulptura/slika “Sjećanje Drveta” je izabrana i prikazana 2018. u galeriji Saatchi u Londonu a nedavno je izabrana za vodeću umetnicu u Globalnom programu „Oči Svijeta“, koji je prezentirao START.art u Londonu.

Članica je Udruženja likovnih i primjenjenih umjetnika Bosne i Hercegovine i dalje slika i izlaže u Velikoj Britaniji i mnogim gradovima bivše Jugoslavije.

Izložbu otvara rediteljka i književnica Vida Ognjenović. Postavka će biti pred publikom do 15. oktobra 2023. godine.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba “Trag sećanja“ u Domu omladine

Foto: Promo

Izložba “Trag sećanja“ Jovane Janković biće otvorena u Galeriji Doma omladine Beograda od 3. do 15. oktobra.

Izložba „Trag sećanja“ umetnice Jovane Janković kroz seriju skulptura od keramike bavi se istraživanjem i promišljanjem uzajamnog odnosa čoveka i njegovih sećanja. Izložba nas uvodi u intimni prostor autorkinog detinjstva istovremeno otvarajući mogućnost posetiocima za sopstveno putovanje kroz vreme. Jovana Janković nam govori o procesima učenja, sazrevanja i razvijanja, kroz koje se neprestano vraćamo na pojedine stanice naše prošlosti kako bi ih sagledali drugačije svaki put kada zauzmemo novu vremensku i razvojnu poziciju. Ovu postavku možemo poimati i kao potragu za nekim zalutalim ili davno izgubljenim delom sebe, jer smo u detinjstvu najbliži onom izvornom.

Ukoliko pođemo od teorije da čoveka čini skup njegovih sećanja, shvatićemo neprocenjivu važnost istih. Sećanja su konstrukt prošlosti posmatrane iz aktuelnog trenutka i menjaju se kako bi odgovarala našem sadašnjem identitetu. Vršeći selekciju događaja, svesno ili nesvesno biramo šta ćemo zapamtiti, a šta zaboraviti. Projekat ,,Trag sećanja” gradi jednu vrstu portala, prozora kroz koji možemo da vidimo prošlost. Ulaskom u galerijski prostor, podstaknuti smo da se vratimo u detinjstvo. Pred nama su fragmenti nečijeg života, sećanja, emocija. Oni su zaleđeni u jednom određenom trenutku, u izmaglici nekog prethodnog života kojem svedočimo. Da li su ta sećanja naša? Da li možemo da ih promenimo?

Postavka se sastoji od nekoliko zasebnih elemenata koji međusobno korespondiraju u prostoru i zajedno čine celinu. Radi se o prikazu dečjeg igrališta, smeštenog u drugačije okruženje, sa ciljem da rekonstruiše fragmente sećanja. Pred nama su emocije, predstavljene kroz objekte iščašene realnosti koje daju eho života. Taj život percipiramo kao neki prošli ili budući trenutak u kome možemo napraviti promenu. Prikazane depersonalizovane figure, ostale su zamrznute u nekom drugačijem vremenu, u jednom trenutku koji treba osvestiti. Kroz izložbu nas prate porcelanske igračke koje kao da posmatraju svaki naš korak. Između redova postavlja se pitanje: Ko je posmatrač, a ko je posmatran?

Radovi upućuju na to da bilo kom životnom periodu možemo pristupiti kao periodu odrastanja. Tada dobijamo nova saznanja, učimo, prevazilazimo, nadograđujemo se, napredujemo i rastemo u svakom smislu (emotivno, psihički, fizički). Galerijski prostor postaje sigurno mesto, a dela stvaraju nostalgičnu atmosferu koja poziva posmatrača da ih doživi, tumači i pronikne na svoj jedinstven način.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu