Connect with us

Izložbe

Izložba slika Radiše Marinkovića u Muzeju Mladenovca

Foto: Promo

Izložba slika Radiše Marinkovića biće otvorena u Muzeju Mladenovca u utorak, 19. septembra i trajaće do 2. oktobra.

„Marinkovićev impresionistički kolorit odsjaj je unutrašnje borbe izazvane dejstvom tamnih i svetlih sila; utvrđivanja njihovog rasporeda i odnosa u artističkoj artikulaciji sveta. Između suprodstavljenih krajnosti dobra i zla, primordijalne nevinosti kakva postoji možda izvorno u očima deteta i artificijelnosti pojavnog dekora, praznina je popunjena volumenima – od bele do crvene čija božanska aura može nagovestiti srećan ishod oličen u stvaralačkoj Iskri. Intenzitet poteza slikara Radiše Marinkovića – nalik na ogrebotinu, povlači detalj u pozadinu slike, u razmrvljenim nanosima buknulog spektra otkrivajući intenciju oslobađanja amorfnih naznačenja i obrisa na dugom putu otkrivanja strukture; figura – ptice, broda – možda čak i Nojratovog koji se sklapa na okeanu, žena, ljudi, u konkretizovanim vizijama ugrađenim u kompleksan doživljaj stvarnosti, neprohodne i nesaznatljive čiji se sastavni elementi nalaze u procesu permanentnog prekomponovanja – rešenja i ponovne izgradnje. Otuda proističe tenzičnost Marinkovićevih apstrakcija – u odsustvu čvrstih uporišta u kojima se mogu obnoviti paučinaste veze od pogleda do ideje, što Marinkovića čini stvaraocem trenutka i eksplozivnog nadahnuća.“ Ognjen Petrović.

Radiša Marinković rođen je 1954. godine u Vlaškoj. Diplomirao je na višoj pedagoškoj školi – likovana grupa, i na Filozofskom fakultetu na grupi za istoriju umetnosti u Beogradu. Bavi se istraživanjem crkvene umetnosti XIX veka, likovnom kritikom i poezijom. Objavio je više knjiga iz ove oblasti. Čan je ULUS-a. Živi u Mladenovcu.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Pikasova slika „Žena sa satom“ na aukciji, cena i do 120 mil USD

Pixabay

Jedno od remek-dela Pabla Pikasa, „Žena sa satom“ (1932), koje predstavlja jednu od saputnica i muza španskog umetnika, francusku slikarku Mari-Terez Valter, moglo bi da bude prodato za 120 mil USD na aukciji u novembru, saopštila je kuća Sotbi.

Ta slika pripada bogatoj Njujorčanki Emili Fisher Landau, koja je umrla ove godine sa 102 godine.

Ona takođe poseduje kolekciju dela Džaspera Džonsa, Vilema de Kuninga, Marka Rotka i Endija Vorhola koja će biti ponuđena na aukciji 8. i 9. novembra za jesenju sezonu rasprodaje umetničkih dela u Njujorku.

Aukcijska kuća Sotbi nedavno je saopštila da računa na „više od 400 mil USD“ prodaje ove kolekcije, od čega više od četvrtine za „Ženu sa satom“.

Slika iz 1932. godine dolazi iz Pikasovog perioda „godina čuda“ (annus mirabilis).

Mari-Terez Valter (1909-1977) bila je Pikasova „zlatna muza“, koju je upoznao 1927. u Parizu kada je bio oženjen rusko-ukrajinskom balerinom Olgom Hohlovom.

Pablo Pikaso (1881-1973) ostaje jedan od najuticajnijih i najplodnijih umetnika u modernoj umetnosti, koji mnogi smatraju genijem.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu