Connect with us

Izložbe

Izložba „Seme“ u Maloj galeriji ULUPUDS

Foto: Promo

Izložba „Seme“ Sanje Sremac biće otvorena u Maloj galeriju ULUPUDS od 22. septembra do 6. oktobra.

Sanja Sremac nas iz izložbe u izložbu  iznenadjuje svojom kreativnošću i svežinom ideja, a tokom poslednjih nekoliko godina ona uspešno održava balans izmedju kvaliteta i kvantiteta svog izlagačkog delovanja. Na vrhuncu umetničke snage i kreativnog naboja, sa bogatim izložbenim iskustvom, Sanja je autor koji svaki svoj izlazak pred stručnu javnost, publiku i kolege dovodi do savršenstva, ostajući verna svom autentičnom rukopisu,  prepoznatljivom likovnom izrazu i stilu. Tragajući za novim kombinacijama formi, materijala i tehnikama izrade, u procesu nastanka svake  kolekcije  radova, Sanja u svaku novu postavku ugradi celo svoje biće, svoje emocije, totalno se predaje procesu stvaranja, svojom inventivnošću i maštom  preskače po nekoliko stepenika prelazeći  sa visokog na još viši vrh na kome sve pršti od fantastične i nestvarno dobre energije.

Seme je njena nova serija radova u kojima nastavlja da istražuje, vraća se organskom i iskonskom, kako kada je reč o izradi skulptura – objekata , tako i kada promatramo same motive. Korišćenje introspektivnog – samoposmatračkog  momenta,kod nje  je ličan, osoben i emocionalan postupak, kao glavni  formativni faktor u kreiranju radova. Ono što prođe i izađe iz nje je ono što vidimo, od onog početnog impulsa-semena, složenim procesom oslobađanja od dodatnih informacija, oduzimanja i odbacivanja viška, do stvaranja novog impulsa.

Skulpture, instalacije su izradjene u tehnici kamenine u vrlo smelim  kombinacijama sa peskom, staklom i metalnim elementima.,dok su slike-kolaži, urađeni kombinovanom tehnikom akrila i peska. Cela postavka je jedna ozbiljno pripremljena i osmišljena igra formi, materijala i boja ( crvena, crna i bela ). Oblicii i simboli  su puni života, materijali svojim sastavom, tvrdoćom i kompaktnošću  daju  odredjeni moćni  ton eksponatima, a kontrasti boja podsvesno utiču na posmatrača i u nama izazivaju različita emotivna stanja. Nazivi radova ( „Elizijum“,“Semedar „,“ Pupoljci“,“ Ariopsis“,“ Binoculars „,“ Waves“,“ Distance“… ) nas još jače uvlače u predstavljenu  ikonografiju ( krug, točak, rupa, talasi, bodlje… ) i upućuju nas na ozbiljno  promišljanje o našoj stvarnosti, o mikro i makro svetu na koji nam Sanja svojim likovnim jezikom ukazuje.

Maja Škaljac- Stanošević, istoričar umetnosti

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Hipokoristici” u Vršcu

Foto: Pixabay

Izložba radova slikara Zorana Tešanovića pod nazivom „Hipokoristici” otvorena  je u velikoj galeriji kulturnog centra Vršac.

Na izložbi su odabrani radovi  nastali u poslednjih pet godina. Podeljeni su u nekoliko zasebnih tematskih celina. Postavka je koncipirana kao humorna i ironična refleksija na vreme u kome živimo.

„Naslov izložbe je pažljivo odabran. Hipokoristik, između ostalog znači izigravati dete, to je imenički oblik kojim se izražava osećanje bliskosti, nežnosti prema imenovanom biću ili predmetu. Pomislio sam da preko motiva životinja mogu jasnije da osvetlim potrebu čoveka da se više sporazumeva sa prirodom, jer priroda je večna misterija iz koje možemo crpeti snagu i ona je oslobođena ljudskih pravila. Na ovoj liniji tumačenja i  razumevanja prikazanih radova, mogu se razumeti  i ostale bitne osobine moje poetike”, kaže Tešanović povodom izložbe u Galeriji kulturnog centra Vršac koja traje do 29 septembra.

Zoran Tešanović je rođen 1961. godine u Sečnju. Studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. godine u klasi profesora Radomira Reljića.  Poslediplomske studije na istom fakultetu, završio je 1993. godine. Član je ULUS-a od 1988. godine. Do sada je imao dvadeset  samostalnih izložbi u najznačajnijim galerijama u zemlji. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi koje prezentuju savremenu likovnu scenu Srbije u zemlji i inostranstvu. Njegova dela se čuvaju i izlažu u važnim muzejskim i privatnim kolekcijama. Bio je predstavnik Srbije na nekoliko važnih smotri likovne umetnosti u inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Radi kao samostalni umetnik.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu