Connect with us

Kultura

Izložba „Razgovor biljnog korenja” u KC Grad

Foto: Maja Gjajić

Izložba „Razgovor biljnog korenja” likovnog umetnika Filipa Stefanovića otvorena je u ponedeljak u KC Grad.

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi Filip Stefanović predstavlja se grupom odabranih živih instalacija i kreacija u formi akvarijuma, terarijuma i wabi kusa, nastalih u periodu od poslednje dve godine.

Kreiranje prirode kao svojevrsna umetnička praksa je glavno polje istraživanja autora i njome se bavi poslednjih šest godina. Pokrenut istraživanjem estetike i filozofije daleko-istočnih zen bašti kao prve forme žive umetnosti, kasnije aquascaping-a i terarijuma, predstavljalo je prekretnicu u likovnom izrazu.

Motiv prirode sa tradicionalnog crteža i grafike vremenom se pretvorio u kreiranje i stvaranje prirodnih postavki. Sredstva kao što su tuš i trska odnosno linija, površina i boja zamenili su prirodni materijali: biljke, kamenje, drvo, zemlja i voda. Njihove boje, teksture i forme postale su novi likovni jezik kojim se Filip služi pri kreiranju. Kroz njihovu estetiku, funkcionalnost kao i duhovnost autor ispituje različite fenomene, pritom stvarajući žive minijaturne eko sisteme.

Izložba je otvorena svakodnevno do 5. juna, od 16 do 21 čas u Gradskoj galeriji KC Grad.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Narodno pozorište otvorilo novu sezonu

Foto: Pixabay

Narodno pozorište u Beogradu otvorilo je novu sezonu baletom „Labudovo jezero“ na velikoj sceni.

Publika na sceni „Raša Plaović“ imala je priliku da vidi nagrađivanu predstavu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“.

U „Labudovom jezeru“ Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, u glavnim ulogama nastupili su Tatjana Tatić i Jovica Begojev, a učestvovao je ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića.

Kostimograf i scenograf je bio italijanski modni kreator Renato Balestra (1924–2022), koji je, kako su naveli iz Narodnog pozorišta, „uneo čitav spektar boja zahvaljujući kojima magična baletska priča vizuelno izgleda kao u nekoj bajci, bez osvrtanja na istorijski trenutak“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu