Connect with us

Izložbe

Izložba „One“ u Konaku kneginje Ljubice

Foto: Predrag Mitić (Muzej grada Beograda)

Izložba „One“ Predraga Mitića biće otvorena u utorak, 21. februara u 19.30 u Sali pod svodovima u Konaku kneginje Ljubice.

One su javne ličnosti, fotografkinje, novinarke, menadžerke, medicinske sestre, profesorke, studentkinje i učenice. Žene ostvarene na ličnom i profesionalnom planu, koje plene svojom harizmom. A tu harizmu, njihove osobenosti, fotograf Predrag Mitić ovekovečio je na najbolji način. Fotografije pred vama govore tome u prilog.

Portret je najzahtevnija fotografska igra. Koju ne može svako da dočara. Predrag Mitić, kroz svoj dugogodišnji fotoreporterski rad, odlično je upoznao Čoveka. Kako da mu ovekoveči onaj mitski 21 gram koji je nevidljiv, a opet tako sveprisutan, kao aura. Dušu.

Izložba pred vama stvarana je dugo, temeljno, pažljivo. Strpljivo. Morala je bude savršena. Kao što su to One. Fotografkinje, novinarke, menadžerke, medicinske sestre, profesorke, studentkinje i učenice. Ostvarene na ličnom i profesionalnom planu, koje plene svojom harizmom.

Izložba „One“ biće otvorena do 5. marta.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Krhkost trenutka“ u Likovnoj galeriji Kolarca

"Krhkost trenutka", Iz serije ''Melanholičnost vremena'', uljani pastel

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 21. marta u 19 časova biće otvorena izložba „Krhkost trenutka“ Bojane Bojčić.

Izložba crteža „Krhkost trenutka“ Bojane Bojčić nadovezuje se na dugogodišnji opus autorke prvenstveno izborom motiva kojim se bavi. Voćka nara, gotovo mikroskopski uvećana, na Bojaninim slikama i crtežima uvek je presečena, rasporena, najčešće otvorena forma, dostupna i pristupačna pogledu, dodiru. Razotkrivena, ogoljena, manje ili više istrgnuta iz svoje čaure-kore. Nar na crtežima umetnice nikada ne predstavlja puko materijalno polazište i prostor za demonstraciju bogatstva slikarskih/crtačkih virtuoznosti. Naprotiv, on je simbol emotivnih aura, duboko utkan u autorkin svet. Kao takav simbolički entitet, on emanira različita raspoloženja, dešavanja i osećanja prisutna kako u nama, tako i u međuljudskim relacijama. Nazivi crteža su duboko sugestivni u tom smislu: Dodiri, Neposrednost, Samoća, Zagrljaj, samo su neki od njih. Tanani, stameni, šaroliki, povezani, udaljeni, nedorečeni, raspričani – kao međuljudski odnosi.

Ono što percipiram kao najveću novinu i otklon od pređašnjeg opusa slika, autorkin je novi odnos prema boji. Pomerivši se od crveno-okeraste game, suptilno prožete magentom, ljubičastom, ponegde i modrom i zelenkastom, na novom ciklusu pastela uočavamo gotovo fluorescentne nijanse, sveže, čiste boje, i semantički veoma značajne u kontekstualizaciji i osavremenjavanju ovog motiva. Na ovim crtežima dešavanja koja se dešavaju u čoveku i između ljudi dešavanja su 21. veka. Otklon od citatnosti starih majstora i veliki korak ka autentičnosti izraza, pored kolorita, predstavlja i još apstraktnije komponovanje samog motiva. Uvek na granici između klasičnog realističnog izraza i apstrahovanja formi, umetnica je napravila radikalniji otklon od pređašnje prakse. Taktilno, slojevito građenje površina vrlo je slikarskog karaktera i, iako pasteli, Bojanini crteži svojom biti predstavljaju rasnog slikara suptilne ali snažne osećajnosti, čije će mesto na savremenoj likovnoj sceni tek biti opšteprepoznato i etablirano. Đurđa Sivački

Izložba će biti otvorena do 8. aprila radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

lj.z.

 

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu