Connect with us

Izložbe

Izložba “MORPHOSIS” u Galeriji DOB

Foto: Promo

Izložba “MORPHOSIS” Pavla Radovića biće otvorena od 11. do 26. aprila 2023. godine u Galeriji Doma omladine Beograda.

Oblik je neizbežan.  Svaka materija osuđena je na oblik, srećom, on je podložan promenama. Rad na skulpturi, između ostalog, uključuje modifikaciju oblika materije. Menjamo ga po svom nahođenju, ostajući u zabludi da je to proces stvaranja oblika. Možemo li išta da stvorimo ili samo pretvaramo jedno u drugo?

Trenutni oblik materije (budući da konačan ne postoji) govori o tome kroz šta je ona prošla. Za nekoga ko pažljivo posmatra, oblici pričaju priču o svom nastanku. Svedoče o tretmanu kojem su podvrgnuti na putu do sadašnjeg trenutka.

Oblici koje smo mi promenili takođe govore; ogovaraju nas kod svakoga ko ih gleda. U toj priči pominje se šta smo sve pokušali materiju da nagovorimo ne bi li je uobličili, a na njoj se vidi šta nam je dozvolila. Često poželimo da uradimo nemoguće; nemoguće ne bi ni postojalo da nema nas koji uzalud vapimo da ga omogućimo.

Međutim materija se pokorava jedino zakonima koji na nju deluju, naša volja nema moć da to promeni. Ništa što nije u skladu sa zakonom neće se desiti i eto zida koji ne možemo zaobići. Svaki drzak pokušaj da se on probije završava neuspehom. Materija koju pokušavamo da uobličimo, ne želi da sarađuje, drži do zakona.

Ona tvrdoglavo nastoji da očuva oblik koji joj priliči, i kao iz čistog inata, odupire se našoj volji. Neke promene koje pokušavamo da sprovedemo štete materiji, zato je plodonosnije ispoljavanje obzira prema njoj. Tako se ponekad obrazuje autentičan oblik. Adekvatni postupci bivaju nagrađeni, a materija traje u svojoj novoj formi.

Ova izložba govori o nastajanju oblika. Mogućnost govora je toliko dragocena da je se retki odriču, ipak, nekada ne znamo da ispričamo kako smo nešto dobili. Možda jer ni nama nije jasno. Međutim koliko god umeli da kažemo o svojim radovima, oni će uvek daleko više govoriti o nama. Ostaje jedino da vidimo da li nam takav odnos odgovara.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Hipokoristici” u Vršcu

Foto: Pixabay

Izložba radova slikara Zorana Tešanovića pod nazivom „Hipokoristici” otvorena  je u velikoj galeriji kulturnog centra Vršac.

Na izložbi su odabrani radovi  nastali u poslednjih pet godina. Podeljeni su u nekoliko zasebnih tematskih celina. Postavka je koncipirana kao humorna i ironična refleksija na vreme u kome živimo.

„Naslov izložbe je pažljivo odabran. Hipokoristik, između ostalog znači izigravati dete, to je imenički oblik kojim se izražava osećanje bliskosti, nežnosti prema imenovanom biću ili predmetu. Pomislio sam da preko motiva životinja mogu jasnije da osvetlim potrebu čoveka da se više sporazumeva sa prirodom, jer priroda je večna misterija iz koje možemo crpeti snagu i ona je oslobođena ljudskih pravila. Na ovoj liniji tumačenja i  razumevanja prikazanih radova, mogu se razumeti  i ostale bitne osobine moje poetike”, kaže Tešanović povodom izložbe u Galeriji kulturnog centra Vršac koja traje do 29 septembra.

Zoran Tešanović je rođen 1961. godine u Sečnju. Studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. godine u klasi profesora Radomira Reljića.  Poslediplomske studije na istom fakultetu, završio je 1993. godine. Član je ULUS-a od 1988. godine. Do sada je imao dvadeset  samostalnih izložbi u najznačajnijim galerijama u zemlji. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi koje prezentuju savremenu likovnu scenu Srbije u zemlji i inostranstvu. Njegova dela se čuvaju i izlažu u važnim muzejskim i privatnim kolekcijama. Bio je predstavnik Srbije na nekoliko važnih smotri likovne umetnosti u inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Radi kao samostalni umetnik.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu