Connect with us

Izložbe

Izložba „Hvatači snova“ u Jagodini

Kalapač Goja, Gojislav, Svirač/ Foto: Promo

U Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini će od 18. novembra do 20. januara biti otvorena izložba „Hvatači snova“.

Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba u saradnji sa asocijacijom Art Brut Serbia, nakon Zagrebačke prezentacije 2020. godine, i našoj publici će predstaviti izbor autentičnih dela dvadeset autora nekonvencionalne umetničke scene Srbije i Hrvatske.

Izložbu će u petak, 18. novembra u 14 sati otvoriti glumica Katarina Žutić, uz prisustvo visokih predstavnika Ministarstva kulture Republike Srbije i Hrvatske ambasade.

Autorka izložbe je Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljka Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb, koja je koncept izložbe kreirala zajedno sa Goranom Stojčetovićem iz asocijacije Art Brut Serbia.

Izložba Hvatači snova obuhvata presek savremene umetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i prvi je takav projekat i početak saradnje na tom polju zemalja Balkana i istočne Evrope. Nastala je u saradnji s Udruženjem Art Brut Serbia (ABS) koje se od osnivanja 2014. godine bavi otkrivanjem novih, „nevidljivih” stvaraoca i talenata, te njihovim uključivanjem u društveni i kulturno-umetnički život. Na izložbi su predstavljeni marginalni umetnici od kojih neki izlažu prvi put i koji su, uprkos vremenu u kome žive i stvaraju, uspeli da pobegnu od ustaljenih umetničkih okvira i zadrže osoben likovni jezik.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Otvorena izložba „Ljubav prkosi vremenu“

Foto: Promo

U prostoru Pedagoškog muzeja juče je otvoriena izložba slika pod nazivom „Ljubav prkosi vremenu“.

Izložba je inspirisana pričama članova porodica nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, koju je pripedio Crveni krst Beograd u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Predsednik Crvenog krsta Beograd Milan Mirković rekao je da je na izložbi predstavljeno 15 priča, odnosno 15 sudbina koje postaju tačke i koordinate „na kojima možemo da slavimo život i sećanje na one koje još tražimo“, u vreme kada i nakon života ljudima može da bude uskraćena „najnormalnija stvar“, a to je mesto večnog počinka.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu