Povežite se sa nama

Kultura

Izložba „Corona – Kruna” na Sava Promenadi

Objavljeno

on

Foto: Pavel Surovi, promo

Izložba fotografija „Corona – Kruna” proslavljenog umetnika Pavela Surovog biće otvorena u sredu, 17. novembra u 10.30 na Sava Promenadi.

Izložba „Corona – Kruna” je uvertira u Etnology Fest 2021, festival koji se bavi promocijom nematerijalnog kulturnog nasleđa, autora Goge Grubješić i prikazuje arhaične narodne nošnje u jedinstvenom spoju umetnosti i etnologije kroz modnu fotografiju

Etnology Fest 2021 održaće se od 25. – 27. novembra u Galeriji BW, pod pokroviteljstvom i uz podršku supruge predsednika Republike Srbije gđe Tamare Vučić.

O izložbi Corona – Kruna

Umetnik traga za kosmičkim poimanjem ženske lepote od prapočetka. Upravo otkrivanjem tajanstvenosti i mističnosti narodnih nošnji i duhovnih verovanja i mitova kroz različite epohe vremena kruniše arhetip Afroditine božanske lepote. Stvara novi moderni etno art koncept kod slovanskog tradicionalnog nasleđa za budućnost. Koristi alegorije kao filozofski i umetnički izraz prošlosti i budućnosti.

Foto: Pavel Surovi, promo

Naziv izložbe “Corona – Kruna”, ima trojako značenje: s jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, aludirajući na period korone, sa druge na odeću kraljevskog porekla, a sa treće da sam naziv izložbe “Corona – Kruna” sublimira filozofski aspekt fotografija, pošto u kolekciji dominiraju krune i oglavlja, a sama latinska reč Corona znači Kruna, jer kada se posmatra korona-virus COVID-19 pod mikroskopom podseća na krunu zbog šiljastih nastavaka.

Foto: Pavel Surovi, promo

Na fotografijama u prvom planu dominira arhaična slovačka narodna nošnja. Drugi nivo su krune – oglavlja (prava oglavlja, ali i virtuelni oreoli, utkani na starim prekrivačima i ćilimima), a treći nivo je ezoterično-duhovna alhemija koja otkriva sublimiranu sakrivenu priču i istorijsku pravu ili imaginarnu ličnost unutar same fotografije.

Autor je etnografskim istraživanjem u svojim radovima pokušao da predoči podudarnost arhaičnih slovačkih narodnih nošnji sa kraljevskom evropskom odorom. U tom smislu motivi i materijali koji su se prožimali u krojevima tradicionalnih arhaičnih nošnji pod uticajem su trendova i mode Austrougarske, Rusije, Francuske, Amerike, Nemačke, Španije, Danske, Turske i drugih zemalja toga doba.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Decembarski „Porodični vikend“ u Kombank Dvorani

Objavljeno

on

Foto: Promo

Decembarski „Porodični vikend“ u Kombank dvorani biće održan u subotu i nedelju 4. i 5. decembra, a mališani će sa svojim drugarima i roditeljima moći da uživaju u celodnevnoj filmskoj avanturi uz najnovije naslove iz sveta animiranog filma.

Na velikom platnu publiku očekuje magična avantura „Enkanto: Magični svet“ ništa manje čudesne animacije za decu „Fabrika snova“ i „Moje slatko čudovište“, ali i neponovljivi „Nepopravljivi Ron“ i „Porodica Adams“ za one koji su propustili da odgledaju ova dva ostvarenja koja već mesecima krase platno bioskopa.

Istovremeno, svi posetioci imaju Porodičnu karticu, uz kupljenu ulaznicu će na poklon  dobiti Mali Politikin Zabavnik i kokice. Porodična kartica preuzima se jednostavno, dolaskom na blagajnu Kombank dvorane. Kartica je potpuno besplatna, a članstvo sa sobom ne povlači nikakve obaveze.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • lager

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu