Connect with us

Književnost

Izdavačke kuće doniraju knjige za narod Ukrajine

Foto: Pixabay

Grupa od osam domaćih izdavačkih kuća i Udruženje „Krokodil“ zajedničkim snagama pokrenuli su inicijativu nabavke knjiga na ukrajinskom jeziku koje su namenjene rastućoj ukrajinskoj zajednici u našoj zemlji.

Izdavači koji učestvuju u ovoj plemenitoj inicijativi su: „Blum“, „Booka“, „Finesa“, „Geopoetika“, „Heliks“, „Štrik“, „Treći trg“ i “Urban Reads“.

Namera inicijative jeste da se ljudima, koji su izbegli od ratnih razaranja, omogući da se u izbeglištvu makar donekle osećaju kao kod kuće i da, uprkos svim okolnostima, mogu i u rasejanju da vode normalan život, nalik onom koji su ostavili iza sebe, naveli su idejni tvorci ove akcije.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

„Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” u SKC-u Kragujevac

Foto: Promo (BIGZ)

U petak, 29. septembra u 19 sati održaće se promocija knjige „Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” autora Uroša Milivojevića.

Na tribini u Kontakt galeriji SKC-a učestvuju autor knjige, istoričar Uroš Milivojević i muzejski savetnik Nenad Đorđević. Razgovor vodi Ana Štrbac, urednica obrazovnog programa SKC Kragujevac.

Ova knjiga koja žanrovski pripada popularnoj istoriografiji sadrži biografije osam žena, vladarki iz srpskih novovekovnih kuća Karađorđević i Obrenović iz prve polovine 19. veka. Biografije voždovice Jelene, kneginja Ljubice, Perside i Julije, kneginje i kraljice Natalije i kraljica Drage, Marije i Aleksandre prate odabrani, zanimljivi odlomci iz niza istorijskih izvora poput dnevnika, pisama, memoara i novinskih članaka, kao i kratki životopisi drugih značajnih ličnosti iz ovog razdoblja.

Koliko su ove žene – supruge moćnih srpskih vladara živele u njihovoj senci, da li su bile politički ambiciozne, da li su pratile i delile ponekad tešku sudbinu svojih odabranika, kakvo je bilo njihovo javno delovanje i koliko je njihov značaj i uticaj u savremenoj srpskoj istoriji neka su od pitanja na koje ćemo pokušati da damo odgovore, (pr)poručuju organizatori tribine iz Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu