Connect with us

Filmovi

Ištvanu Borbašu uručena nagrada Underground Spirit

Foto: Damir Vujković

Nagrada Underground Spirit uručena je na Paliću Ištvanu Borbašu, švedskom snimatelju i direktoru fotografije. Ovo priznanje dodeljuje Festival evropskog filma Palić za izuzetan doprinos na polju nezavisnog filma.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, uručio je nagradu ovogodišnjem laureatu i tom prilikom rekao: „Ištvan je jedan od onih umetnika koji su stvarno obeležili film i kinematografiju. Za njega u pravom smislu važi ona narodna poslovica da slika govori više od hiljadu reči“.

Ištvan Borbaš se prisutnima obratio rečima: “Rezultat mojih trideset godina rada sa Rojem Andersonom je to što stojim ovde pred vama. Veoma sam srećan što primam ovu nagradu i napomenuo bih da je ovo najhumaniji festival na kome sam učestvovao”.

Ovogodišnji laureat Ištvan Borbaš, švedski direktor fotografije, snimatelj reklama i igranih filmova koji je rođen 1954. u Budimpešti, tokom svoje karijere snimio je preko 50 reklama, nekoliko kratkih i pet dugometražnih filmova. Radio je sa rediteljima i umetnicima kao što su Roj Anderson, Simon Staho, Miriam Bakstrom, Stig-Ake Nilson, Fabio Gali, Jonas Dalberg, Ilmar Taska, Andraš Šuranj.

Saradnju sa rediteljem Rojom Andersonom otpočeo je 1984. i tokom proteklih 30 godina koliko je proveo u Studiju 24, napravili su bezbroj reklama i filmova različite dužine, od 15 sekundi do 2 sata. Većina ovih projekata bila je zapažena u Švedskoj, ali i na međunarodnom nivou. Njegov poslednji film sa Rojom Andersonom, Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju, nagrađen je Zlatnim lavom na Venecijanskom filmskom festivalu 2014.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Premijera filma „Kokon“ 9. decembra

Jost Hering Filme / Foto: Jackie Baier

Film “Kokon” (Čaura) rediteljke Leoni Knikerdorf biće prikazan 9. decembra u 18.30 u Domu omladine Beograda, kao zajednička projekcija GoetheFEST-a i Merlinke, dva partnerska filmska festivala.

Ovaj kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno je prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija. Topla i intimna ženska priča o prvom zaljubljivanju u multietničkom odnosno multikulturalnom urbanom miljeu pružiće nam temeljan uvid u proučavanje psihičkih, fizičkih i hormonalnih promena u pubertetu, koje nalikuju metamorfozi leptira, sa fantastičnom Lenom Urzendorfski u glavnoj ulozi. Ovaj film je specifičan u vizuelnom smislu, uz promenu formata koji označava odrastanje.

Rediteljka Leoni Knikerdorf napisala je i scenario za film, a u glavnim ulogama su Lena Urcendovski, Jela Haze, Lena Klenke, Elina Vildanova, i Anja Šnajder.

Film je osvojio brojna priznanja u Nemačkoj: Bavarsku filmsku nagradu 2021. u kategorijima najbolja mlada glumica (Farba Dieng) i najbolji mladi glumac (Julijus Ničkof); nagradu Festivala filmske umetnosti u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji 2021; nagradu za režiju Severnonemačke Radio-televizije, nagradu za glavnu ulogu (Farba Dieng i Julijus Ničkof) i nagradu publike. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi 2021. film je osvojio nagradu publike, a na New Faces Awards 2021 osvojio je priznanje za najbolji debitantski film.

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, održaće se u decembru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva“ biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od  8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom Acta, non verba, a tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu