Connect with us

Književnost

Istoriografska studija Čedomira Antića u izdanju Arhipelaga

Foto: Promo

Istoriografska studija Čedomira Antića „Republikanizam u Srbiji od 1804. do 1917. godine“ objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga u ediciji Vreme i priča.

Antićeva knjiga je velika istoriografska studija o istoriji republikanskih ideja u Srbiji od Prvog srpskog ustanka do Prvog svetskog rata.

Istražujući najpre izvore i uzore republikanskih ideja u evropskoj političkoj istoriji, Antić govori o srednjovekovnim i novovekovnim tradicijama republikanizma, kao i o mogućim modernim uticajima u rasponu od Francuske, Velike Britanije i Švajcarske, preko Grčke kao najstarije balkanske republike, do dugog trajanja Dubrovačke republike.

Oblikujući sliku srpskog društva na početku Novog veka, nastalu iz njegovih unutrašnjih prilika i u susretu sa spoljnim uticajjima, Antić potom prati tokove republikanskih ideja u Srbiji u XIX i u prvim decenijama XX veka, od ideja oligarhijske republike, preko ideja revolucionarnog republikanizma, do radikalske Srbije i republikanskog pokreta na početku XX veka.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Goli otok -istorija“ večeras u Kolarcu

Foto: Pixabay

Knjiga „Goli otok – istorija“ Martina Previšića biće predstavljena u 18 sati u Kolarčevoj zadužbini, najavila je izdavačka kuća „Vukotić Media“

Ovo je prva celovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svedočanstava bivših logoraša.

Analizirajući kompleksni sistem logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspeo spojiti naučnu preciznost istoričara s talentom pripovedača, osećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu