Connect with us

Kultura

“Hotel Jugoslavija” pesma godine emisije Bunt

Foto: Nebojša Babić

Nagradu “Pesma godine 2021″ emisije Bunt osvojila je pesma”Hotel Jugoslavija” koju su prošle godine objavili Momilo Bajagić Bajaga i bend E-play.

Pesma je osvojila najviše glasova žirija novoustanovljene nagrade “Pesma godine”, saopšteno je u emisiji “Bunt” na RTS-u.

Emisija Bunt je ustanovila ovu nagradu prošle godine a obrazlažući drugu po redu dodelu priznanja za najbolju pesmu, autorka i urednica emisije Bunt Branka Glavonjić je navela:

Iako su poslednje gotovo tri godine zbog situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, znatno usporile dešavanja na domaćoj rok sceni u smislu javnog izvođenja ove muzike, ispostavilo se da stvaralački žar domaćih autora nije ugašen. Nagrada emisije Bunt za pesmu godine je i ustanovljena da bi bila neka vrsta podrške u vremenima kada je sve važnije od umetnosti, jer svaka vrsta umetničke forme je poput hrane, vazduha i vode, nezaobilazna karika koja čini našu svakodnevicu lepšom i lakšom. Kada čujete svakog meseca preko dvadeset pesama i vidite isto toliko sjajnih video ostvarenja, onda je i vaš zadatak da na neki način nagradite rad i trud muzičara, koji uprkos svemu vredno stvaraju.

Žiri, koji je odlučivao o dobitniku ovog značajnog priznanja, radio je u istom sastavu kao i prošle godine, kada je prvu titulu “Pesma godine” (2020) osvojila kompozicija “Sloboda” grupe E- play. Članovi žirija su bili: Katarina Epštajn (urednica emisije “Pop karusel”, Radio Beograda 1), Ana Milićević (urednica TV kanala RTS Muzika), Olga Kepčija (muzička urednica i voditeljka na Radio Beogradu 202), Stefan Jovčić (novinar i voditelj emisije Bunt) i Branka Glavonjić (autor emisije Bunt).

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Premijera filma „Kokon“ 9. decembra

Jost Hering Filme / Foto: Jackie Baier

Film “Kokon” (Čaura) rediteljke Leoni Knikerdorf biće prikazan 9. decembra u 18.30 u Domu omladine Beograda, kao zajednička projekcija GoetheFEST-a i Merlinke, dva partnerska filmska festivala.

Ovaj kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno je prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija. Topla i intimna ženska priča o prvom zaljubljivanju u multietničkom odnosno multikulturalnom urbanom miljeu pružiće nam temeljan uvid u proučavanje psihičkih, fizičkih i hormonalnih promena u pubertetu, koje nalikuju metamorfozi leptira, sa fantastičnom Lenom Urzendorfski u glavnoj ulozi. Ovaj film je specifičan u vizuelnom smislu, uz promenu formata koji označava odrastanje.

Rediteljka Leoni Knikerdorf napisala je i scenario za film, a u glavnim ulogama su Lena Urcendovski, Jela Haze, Lena Klenke, Elina Vildanova, i Anja Šnajder.

Film je osvojio brojna priznanja u Nemačkoj: Bavarsku filmsku nagradu 2021. u kategorijima najbolja mlada glumica (Farba Dieng) i najbolji mladi glumac (Julijus Ničkof); nagradu Festivala filmske umetnosti u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji 2021; nagradu za režiju Severnonemačke Radio-televizije, nagradu za glavnu ulogu (Farba Dieng i Julijus Ničkof) i nagradu publike. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi 2021. film je osvojio nagradu publike, a na New Faces Awards 2021 osvojio je priznanje za najbolji debitantski film.

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, održaće se u decembru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva“ biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od  8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom Acta, non verba, a tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu