Connect with us

Kultura

Grize, Short Riports & Misha Mashina Mashtrakala u klubu Fest

Foto: Promo

Zajedničkim koncertom bendova Grizete (Novi Sad), Short Reports (Novi Sad) i Misha Mashina Mashtrakala (Pančevo) 26. avgusta u zemunskom klubu Fest nastavlja se turneja Music Pocket Gigs.

Cilj turneje je promovisanje alternativne muzike u Srbiji i šire. Ono što ovu turneju čini specifičnom jeste što će obići više od deset gradova u Srbiji i u svakom od gradova će svirati lokalni bend kao podrška bendovima iz drugih gradova.

Grizete

Grizete su alternativni novosadski bend koji žanrovski varira od roka i panka pa sve do melanholičnih new vawe eksperimenata. Električna gitara u rukama Vanje Drinčić ima zadatak da u publici fascinira muzičare, dok Mladen Janković skriven iza zatamljenih naočara očarava ženski deo publike. Andrea Vranić za bas gitarom koja ne boluje od perfekcionizma, zajedno sa bubnjarem Ivanom Toromanom koji boluje, predstavljaju temelj svake pesme. Ova kombinacija haosa i reda ispostavila se kao odličan recept za kuvanje dobrog zezanja. Njihovo prvo dete je u oktobru postalo „Čovek“, i za ovu pesmu trenutno snimaju spot, a u toku je i snimanje njihovog prvog albuma.

Short Reports

Short Reports su visokoenergetski alternativni rock duo iz Novog Sada. Minimalizam kombinovan sa ekspresivnim sviranjem uz filozofiju „manje je više“. Ne koristimo mnogo efekata niti opreme za modifikovanje zvuka. Jedan bubanj i jedna gitara sa par pedala i pojačalom. „Naša muzika i tekstovi su takvi, kao što smo i mi u našoj vezi. Bolno iskreni, iako je to ponekad malo neprijatno. Direktne kratke poruke (izveštaji), bez ulepšavanja, poslate ka drugom ili samom sebi“.

Misha Mashina & Mashtrakala

Nekada davno, kada nije bilo onog što je kasnije nastalo, bilo je ranije, a i bilo je nepostojeće. Kasnije, kada je nepostojeće postalo postojeće, nešto je nastalo i tako je sve počelo, osim onog što je počelo ranije, a ne kasnije. Misha Mashina & Mashtrakala su taj nepostojeći početak postojanja. Ili tako nekako. A možda i nikako.

Očekujemo pun klub veselih omladinaca i omladinki. Ne propustite priliku da povedete sve svoje drugare i drugarice pa da zajedno napravimo svirku za pamćenje.

Cena ulaznice će iznositi 400 dinara.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Dva predavanja svetskog arhitekte u Novom Sadu

Foto: F. Petronijević

Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu i dobitnik Prickerove nagrade, koja predstavlja Nobelovog pandana u arhitekturi, izložba o konceptu kuhinja kroz istoriju i stručni panel o budućoj modernosti obeležiće narednih sedam dana u Novom Sadu, u okviru aktuelnog šestog Kaleidoskopa kulture.

Jedno od najvećih imena u svetu arhitekture stiže na Kaleidoskop kulture

Alehandro Aravena imenovan je počasnim međunarodnim članom Kraljevskog instituta za arhitekturu. Njegovi radovi su nagrađeni Srebrnim lavom na Venecijskom bijenalu kao i Gotengurškom nagradom za Održivost. Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu, Alehandro Aravena dolazi u Novi Sad tokom nedelje arhitekture Kaleidoskopa kulture, kada će 3. oktobra u Kulturnoj stanici Barka održati stručni razgovor, za šta su mesta u rekordnom roku bila popunjena.

Upravo zato, zbog neverovatnog interesovanja za posetu Alehandra Aravene, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ obezbedila je još jedan termin, u četvrtak 5. oktobra od 19 časova u Distriktu, kako bi svi zainteresovani imali priliku da prisustvuju predavanju poznatog arhitekte.

Šetnja istorijom kuhinja

U okviru nedelje arhitekture, u Distriktu, biće otvorena čak sedma izložba, koja je u sklopu ovogodišnjeg šestog Kaleidoskopa kulture, a koja će iz vrlo zanimljivog i svima poznatog ugla, prikazati kako je arhitektura u neraskidivoj vezi sa društvenim, ekonomskim, socijalnim i drugim aspektima jednog društva.

Od srednjeg veka, do danas, kuhinje su oslikavale kontekst svakog društva i menjanje trendova, efikasnosti ekonomičnosti… stoga izložba „Kuhinje [Fragmenti] – crtice iz istorije i popularne kulture”, u organizaciji Društva arhitekata Vojvodine, donosi nesvakidašnji pristup i interesantnu postavku.

Izložba će biti otvorena 7. oktobra u objektu Menza u Distriktu i trajaće do 28. oktobra.

U periodu održavanja izložbe organizovana su i kustoska vođenja kroz stambene objekte Limana koje će voditi akademik Branislav Mitrović, Dr Vladimir Kubet, Ivan Stanojev i Ilija Gubić.

Stručnjaci o budućoj modernosti grada

Kako bi trebalo da izgleda buduća modernost grada? Odgovor će ponuditi arhitekte, stručnjaci iz oblasti digitalnih tehnologija, sociolozi i drugi učesnici panela, sa ciljem sinteze inovativnih i interdisciplinarnih proučavanja urbanističkog razvoja.

Stručni panel „Buduće modernosti” održaće se 6. oktobra od 19 časova u Kulturnoj stanici Opens, u okviru nedelje arhitekture šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Nakon nedelje arhitekture sledi poslednja nedelja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture posvećena književnosti.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu