Connect with us

Književnost

Godina poezije u Arhipelagu

Arhipelag je u toku 2022. godine objavio čitavu jednu biblioteku poezije. Čak jedanaest novih knjiga pesama objavljeno je u Arhipelagovoj pesničkoj ediciji Element.

Zajedno s knjigom pesničke autopoetike Vaska Pope „Kalem“ i sa izabranim pesmama Čarlsa Simića koje će Arhipelag uskoro objaviti, to je uzbudljiva, raznovrsna i inspirativna slika savremene poezije u njenim različitim poetičkim, tematskim i generacijskim izrazima.

Pesnička sezona u Arhiplagu počela je objavljivanjem nove knjiga pesama Radoslava Milenkovića „Povratak u katakombe“.

Nova knjiga pesama Tanje Stupar Trifunović „Zmijštak“ sklapa sugestivnu i simbolički jaku sliku savremenog sveta.

Nastale u proteklih nekoliko godina, pesme u knjizi Žarka Milenkovića „Svakodnevno ubijanje života“ jesu, pre svega, pesme iskustva na koje se nadovezuje istančana pesnička kultura. U Milenkovićevim pesmama iskazuje se melanholično iskustvo konkretnog vremena i konkretnog prostora prelomljeno kroz individualizovanu pesničku perspektivu. Milenković svedoči u proceđenim stihovima iskustva, bez patetike i bez jakih reči, opredeljen za poeziju kao osnovni govor o najvažnijim sadržajima ljudske svakodnevice. Samo kratkotrajni letnji obredi i poneko zimsko sećanje na kakav trenutak neponovljivog života unose vedrinu u ovu melanholičnu sliku svakodnevice.

Nova knjiga pesama Tihomira Brajovića „Nezbiljnost“ pojavila se četrdeset godina posle objavljivanja prve njegove pesničke knjige (Gladi, 1982). Brajovićeve pesme iz knjige neobičnog naziva „Nezbiljnost“ nastajale su u poslednjih tridesetak godina i predstavljaju jednu vrstu pesničke lične, intelektualne i društvene hronike tog vremena.

U toku jeseni izašla je čitava serija pesničkih knjiga. Prva od njih je nova knjiga pesama Bojana Vasića „Udaljavanje“.

Izabrane i nove pesme Snežane Minić predstavljaju odličnu retrospektivu opusa ove pesnikinje.

Od pesnika izražene kritičke note i socijalnog verizma Radomir Uljarević se u knjigama objavljenim u dvehiljaditim godinama okreće boguokrenutim pitanjima ljudske egzistencije.

„Nepristajanje“ je prva knjiga pesama Marije Radić.

Nova knjiga pesama Nenada Jovanovića „Kain i Abot, Avelj i Kostelo“ upečatljiva je sinteza pesnikovih tema, postupaka i poetičkih interesovanja.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Goli otok -istorija“ večeras u Kolarcu

Foto: Pixabay

Knjiga „Goli otok – istorija“ Martina Previšića biće predstavljena u 18 sati u Kolarčevoj zadužbini, najavila je izdavačka kuća „Vukotić Media“

Ovo je prva celovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svedočanstava bivših logoraša.

Analizirajući kompleksni sistem logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspeo spojiti naučnu preciznost istoričara s talentom pripovedača, osećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu