Povežite se sa nama

Kultura

Filmski program 58. Oktobarskog salona

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Filmski program 58. Oktobarskog salona održaće se u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a kustosi Ilarija Marota i Andrea Bačin odabrali su radove 11 umetnika.

To su radovi Nika Vašelarija, Siprijena Gajara, DŽeremija Delera i Sesilije Bengolee, Sesil B. Evans, Marka Lekija, Anrija Sale, Igora Simića, Marijane Simnet i Kolina Snepa sa Maurom Hertigom.

Fizički otpor, izloženost opasnim situacijama i gubitak kontrole često su izražen u performansima Nika Vašelarija. U video-radu “Jezero Arčes“  Siprijen Gajar prikazuje “grupu mladića koji uranjaju u vodu čiju dubinu ignorišu u nekoj vrsti rituala prelaza lišenog čari“.

U video-radu “San Bom Bom“  Džeremija Delera i Sesilije Bengolee dokumentuje se putovanje japanske plesačice Bom Bom na Jamajku. Video-rad Marka Lekija “Englesko dete iz snova 1964-1999. nove ere“ predstavlja vrstu mapiranja umetnikovog kulturnog DNK.

U video-radu “Daj mi boje“ Anri Sala prikazuje promene kroz koje je prošla Tirana nakon programa urbane obnove i farbanja zgrada u živopisne boje u “procesu regeneracije koji se zasniva na idejama nade i utopije.

Na 58. Oktobarskom salonu kao deo filmskog programa izložena su i dva dela umetnika Igora Simića: serija “Radio Nostalgija sa Marsa“ u Galeriji Podroom i video “Melanholični dron“ (2015).

U “Melanholičnom dronu“ nadzorni dron razmišlja o svom postojanju dok leti nad Beogradom i sledi neplaniranu putanju, a čini se da mu je gotovo dosadila njegova funkcionalnost, što predstavlja aluziju na temu koja zabrinjava i fascinira naučnu zajednicu i određene filmske produkcije: mogućnost digitalne savesti.

Kolin Snep ovom prilikom predstavlja novi video-rad o američkim tržnim centrima “Spomenici Zapada“ (2021).

Rad Sesil B. Evans “Probno snimanje za adaptaciju Žizele“ (2019) eksperimentalno je probno snimanje za adaptaciju baleta “Žizela“ iz industrijske ere u eko-feministički triler.

U radu Marijane Simnet “Igra ptice“ (2019), čija se priča odvija u usamljenom dvorcu bez odraslih, vrana koja govori navodi šestoro dece da igraju smrtonosnu igru, gde pobednik može da se pretvori u pticu i više nikada ne mora da spava.

Ovogodišnji Oktobaski salon trajaće do 22. avgusta.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Nick Cave najavio nove memoare i predstavio singl „Earthlings“

Objavljeno

on

Nick Cave / Foto: Gosha Rubchinkiy

Nick Cave, prvi hedlajner EXIT festivala 2022, najavio je za jesen sledeće godine svoje nove memoare pod nazivom „Faith, Hope And Carnage“ (Vera, nada i pokolj).

Cave je prošle nedelje predstavio singl „Earthlings“, do sada neobjavljenu pesmu iz perioda albuma „Ghosteen“, koja će se naći na albumu „B-Sides & Rarities Part II“ najavljenom za 22. oktobar ove godine.

Memoari „Faith, Hope And Carnage“ (Vera, nada i pokolj) obuhvatiće više od 40 sati razgovora između legendarnog australijskog umetnika i novinara Observera, Seana O’Hagana, a u fokusu će biti period posle smrti Caveovog sina Artura 2015. godine, njegov pogled na svet i lični život kroz šest godina nakon te tragedije.

U sinopsisu memoara navodi se da je u pitanju promišljena knjiga o Caveovom unutrašnjem životu, meditacija o velikim idejama, uključujući teme kao što su vera, umetnost, muzika, tuga i još mnogo toga.

Prema rečima novinara O’Hagana, pred čitaocima će se naći intimni i često iznenađujući razgovori, u kojima Cave iskreno govori o svom životu, muzici i dramatičnoj transformaciji izazvanoj ličnom tragedijom.

Nakon singla „Vortex“, Nick Cave & The Bad Seeds su prošle nedelje objavili pesmu „Earthlings“, iz perioda albuma „Ghosteen“, do sada nikada predstavljenu javnosti, a koja će se takođe naći na njihovom novom albumu „B-Sides & Rarities Part II” najavljenom za 22. oktobar ove godine.

Album „B-Sides & Rarities Part II” donosi 27 retkih i neobjavljenih pesama iz razdoblja od 2007. do 2020, a kompilaciju su napravili Cave i Warren Ellis, 16 godina nakon prve „B-Sides & Rarities“ kolekcije. Cave je pesmu „Earthlings“ nazvao prelepom pesmom koja je naprosto pobegla, karikom koja nedostaje, a koja čvrsto povezuje „Ghosteen“.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu