Connect with us

Filmovi

Filmovi Karlosa Saure u Jugoslovenskoj kinoteci

Foto: Promo

Četiri kultna španska filma biće prikazana od 30. maja do 1. juna u Jugoslovenskoj kinoteci, u nastavku petnaestog izdanja Španskog metra.

Nakon uspešno održanih programa „Savremeni film“ i „Ženski ugao“, jubilarni 15. Španski metar seli se iz Dvorane Kulturnog centra Beograda u Jugoslovensku kinoteku! I ove godine, kako već tradicija nalaže, posetioci Kinoteke biće u prilici da pogledaju ciklus „Počasna nagrada Goja“, a ove godine on će biti u znaku čuvenog reditelja Karlosa Saure (1932 – 2023).

Jedan od najpoznatijih španskih filmskih stvaralaca u svetu, Saura je ovogodišnji dobitnik Počasne nagrade Goja koju dodeljuje španska Akademija umetnosti i filmskih nauka. Više od šest decenija trajala je uzbudljiva Saurina karijera, kojom je dao sasvim novo lice tradicionalnoj španskoj kulturi, uz to hrabro govoreći o diktaturi i političkim promenama u Španiji tokom XX veka.

Prema rečima predsednika španske Akademije umetnosti i filmskih nauka Fernanda Mendesa-Lajta, prestižno priznanje dodeljeno je Sauri „za dugoročan i svojevrstan kreativni doprinos istoriji španskog filma od pedesetih godina prošlog veka, pa sve do danas“, kao i za ,, stvaranje istorije modernog španskog filma“. U svojevrsnoj filmskoj završnici, čuveni reditelj preminuo je dan uoči ovogodišnje svečane ceremonije dodele nagrada Goja, a ceo svet odao je dirljivu počast ovom gorostasu sedme umetnosti.

U okviru Španskog metra publika Jugoslovenske kinoteke imaće priliku da pogleda četiri ostvarenja ovog reditelja.

Film „Lov“ (1965) je, uprkos velikim problemima sa vladajućom cenzurom u Španiji u tom periodu, prikazan u Berlinu gde je Saura osvojio Srebrnog medveda za najboljeg reditelja. Ovim ostvarenjem reditelj je uspeo da skrene pažnju na pobednike i gubitnike u Španskom građanskom ratu kroz zanimljiv prikaz raspada frankističkog patrijarhata. Ulaz na projekciju ovog filma 30. maja u 19 časova biće besplatan za sve posetioce, dok se ne popune mesta.

„Goja u Bordou“ (1999) jedan je od brojnih biografskih filmova koji su naglašavali genijalnost španskog slikara, a biće prikazan 31. maja u 19 časova. Saura je koristio interpretativne korene Paka Rabala kako bi predstavio poslednje godine slikara, prognanog i gluvog, a kroz ovo ostvarenje prikazuje i svoje razumevanje prošlosti jedne zemlje pogođene ratom i političkim previranjima.

Ciklus se nastavlja filmom „Iberija“ (2005) u kojem kamera aragonskog reditelja prati najistaknutije igrače, koreografe, muzičare i pevače flamenka tokom proba i izvedbi komada „Iberija“, maestralnog Isaka Albenisa. Ovaj dokumentarni film na programu je 1. juna u 19 časova.

Adaptacijom Lorkine „Krvave svadbe“ (1981) Saura započinje triologiju svojevrsnih mjuzikala kojom redefiniše dramsku tradicija u španskoj kulturi. Ovo Saurino ostvarenje, koje je na programu 1. juna u 21 čas, spojilo je dvoje izvanrednih španski plesača: Antonija Gadesa i Kristinu Ojos.

Među brojnim priznanjima koja je osvojio tokom karijere, Karlos Saura dobitnik je i Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, najvišeg priznanja koje ova institucija dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Zlatni pečat uručen mu je 2017. godine, kada je u okviru 45. FEST-a prikazan njegov film „Saurina hota“.

Ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se kupiti na blagajni Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Sve detalje o programu moguće je pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Ovogodišnji Španski metar organizuje Institut Servantes u Beogradu, uz veliku pomoć Ambasade Španije u Beogradu, kao i ambasada Argentine, Čilea, Meksika i Perua.

Nakon Beograda, festival se seli u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda izbor ostvarenja iz ciklusa „Savremeni film“.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Večeras počinje 8. Dok’n’Ritam

Foto: Promo

Dok’n’Ritam – 8. Festival muzičkog dokumentarog filma – biće održan od 20. do 23. septembra u Domu kulture „Studentski grad“.

U takmičarskom programu festivala biće prikazano 13 muzičkih dokumentaraca iz 10 zemalja. Žiri festivala koji će poslednjeg dana proglasiti najbolje radiće u sastavu Dejan Petrović, reditelj, osnivač kampa i festivala kratkometražnog dokumentarnog filma Interakcija, Bane Antović, reditelj, urednik i art direktor  MTS /Muzzik TV i Nikola Čuturilo, gitarista, kompozitor i pevač.

Prvog dana festivala, u sredu, 20. septembra u okviru takmičarskog programa će biti prikazan film Cupla Tunes rediteljke Lejn Šipsi iz Irske. U pitanju je filmska meditacija na temu migracije kroz refleksiju o neformalnim migracijama pesama i cveća. Artfront nemačko-poljskog reditelja Andžeja Klamta portretiše nekoliko kijevskih umetnika, poput slikara Aleksandra Ljapina ili pevačice Sofije Baskakove, u jeku rata. Autorka Ana Đurović predstaviće ostvarenje Young Untill I Die, koji prati studente Miloša, Peru i Acka koji dolaze iz različitih gradova Srbije i žive u iznajmljenim stanovima u Beogradu, provode vreme družeći se i snimajući muziku. Prvog dana festivala biće prikazan i film Stvarni kompozitor norveškog reditelja Heiki Ketola. U pitanju je dokumentarac o izazovima sa kojima se suočavaju savremeni filmski kompozitori i kako savladavaju zanat. Istog dana biće prikazani filmovi 3211 autorskog para Danila Bećkovića i Andrijane Stojković, kao i film Bella Ciao Đulije Đaponezi.

U četvrtak 21. septembra takmičarska selekcija predstaviće ostvarenje (srpska premijera) Retro Bum  Dalibora Platenika iz Hrvatske. Film prikazuje vintidž scenu koja je postala popularna u Hrvatskoj zadnjih desetak godina i prezentuje domaće rokabili i rokenrol bendove autorskog tipa, ali i druge elemente retro kulture – pin ap devojke, swing plesnjake, kolekcionare starog nameštaja, predmeta, automobila i još mnogo toga. Film Balkancisko u režiji Tugrul Sarikaja iz SAD prati mladu tursku imigrantkinju koja, kada se nađe unutar sve veće balkanske muzičke scene u San Francisku kreće u potragu da istraži kako je oblast zaliva postala rasadnik balkanske muzike. Istog dana publiku očekuje i projekcija filma Bajka bespovratnog vremena Pavla Terzića. Od Detroita, preko Čikaga, pa sve do Mančestera, Berlina ili Beograda, bez obzira na to da li pripada klupskoj sceni ili velikim rejvovima, elektronski zvuk postaje neka vrsta nove muzičke religije.

Trećeg dana festivala (petak, 22. septembra) biće prikazani filmovi Šopen: Ne bojim se mraka Joane Kačmarek iz Poljske, inspirativna priča o trojici pijanista koji se pripremaju da izvedu Šopenovo delo na mestima povezanim sa sukobima i nezamislivom patnjom: koncentracioni logor Aušvic u Poljskoj, granica između Južne i Severne Koreje i centar grada Bejruta. Istog dana biće održana i festivalska premijera filma Bitlvanija Raska Šejića. Ostvarenje koje će publici otkriti vezu između Bitlsa i grada Valjeva.

U subotu, 23. septembra na programu će biti filmovi Kendi u režiji Karin Goijers iz Holandije o svetski poznatoj holandska saksofonistkinji Kendi Dalfer. Kendi je nastupala sa superzvezdama kao što su Prins i Dejv Stjuart. Istog dana festival će ugostiti i ekipu filma FOXY HEAD- ROK U DOBA IZGOVORA Damira Pirića i Gorčina Zeca iz Bosne i Hercegovine (srpska premijera filma). Kada se u obzir uzme i činjenica da film dokumentuje bend u usponu a ne već afirmisan bend, Damir Pirić i Gorčin Zec su stvorili svojevrstan novi žanr u svetu muzičkih dokumentaraca.

Dok’n’Ritam festival podržan je od strane Ministarstva kulture RS, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, platforme Srbija stvara, SOKOJ-a. Program festivala nalazi se na sajtu: https://www.doknritam.com/

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu