Connect with us

Filmovi

Filmovi Borisa Mitića u Domu omladine

U okviru programa DOK CINEMA DOB, Dom omladine Beograda u ponedeljak, 12. i utorak, 13. decembra sa početkom u 20 sati predstavlja dokumentarne filmove Borisa Mitića.

Ponedeljak, 12. decembar 2022. u 20:00

UNMIK TITANIK I Dokumentarni film I 56’ I 2004 I Srbija

Posle projekcije filma sledi razgovor sa autorom, Borisom Mitićem. Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja.

EKIPA FILMA: scenario, režija, kamera, montaža: Boris Mitić; muzika: Boris Kovač, orkestar Bobana Markovića; tonski miks: Dragutin Cirković; art dizajn: Aleksandar Stevanović; produkcija: Boris Mitić za Dribbling Pictures; uz podršku Jan Vrijman Fund (IDFA).

O FILMU: Beketovska novogodišnja noć u Prištini, 31. decembra 2003. godine, četiri godine od kraja rata i uvođenja UN protektorata. Poslednjih 100  Srba (od 40.000 pre rata) nikada ne izlaze iz svoje šestospratne zgrade u centru grada u strahu od napada albanskih komšija i ekstremista. Odrasli ubijaju vreme međusobnim posetama i mlakim pivom u jedinoj prodavnici u podrumu; deca igraju fudbal po hodnicima, love golubove na tavanu i raspravljaju koje je boje nebo u sumrak, ali nikome ne pada ni na kraj pameti da odustane od proslave Nove godine. Film je premijerno prikazan na IDFA 2004. godine, nakon čega je bio u žiži festivala dokumentarnih filmova i  ljudskih prava.

Utorak, 13. decembar 2022. u 20:00

DOVIĐENJA, KAKO STE? I Dokumentarni film I 56’ I 2009 I Srbija

Posle projekcije filma sledi razgovor sa autorom, Borisom Mitićem. Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja.

EKIPA FILMA: scenario, režija, kamera, montaža: Boris Mitić; aforizmi: Beogradski aforistički krug; naracija: Nebojša Glogovac; muzika: Pascal Comelade; tonski miks: Ivan Uzelac; produkcija: Boris Mitić za Dribbling Pictures u saradnji sa televizjama ARTE, MDR, YLE i SVT; uz podršku Filmskog centra Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

O FILMU: “Doviđenja, kako ste?” je satirična dokumentarna bajka o junaku našeg doba koji je spreman da umre za ono u šta veruje, ali ne veruje više ni u šta. Najmudriji, najcrnji politički aforizmi današnjice su oslikani u ovom zabavnom srpskom putopisu koji pojašnjava kako građani koriste jezik da kritikuju – i pruže otpor – političkom ludilu. Fascinantan film esej u tradiciji Godara i Krisa Markera; vrhunski prikaz balkanskog intelekta, otpora i istorije. Film je premijerno prikazan na DOCSDF Mexico City 2009. godine, gde je i osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, nakon čega je usledio niz projekcija na 5 kontinenata, sa 10 osvojenih priznanja, i televizijskom distribucijom na teritorijama Nemačke, Francuske, Belgije, Austrije, Švajcarske, Finske, Švedske, Izraela, Španije, Estonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Severne i Južne Amerike, Kariba, Afrike i Koreje.

Program se održava u sali Amerikana, a ulaz je slobodan.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Regionalna premijera dokumentarca Igora Gala na Martovskom festivalu

Igor Galo / Foto: Duško Marušić Čiči

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, Martovski festival, biće održan od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja.

U okviru revijalnog programa, 1. aprila od 17:00 u sali Amerikana DOB biće održana regionalna premijera filma „1991. Adio Jugo film, adio Jugo festival, adio Jugoslavija… vidimo se u sljedećem ratu“ (2023. / 92’ / Hrvatska).

Reč je o dugometražnom dokumentarnom ostvarenju za koje scenario, režiju i produkciju potpisuje Igor Galo, poznati glumac iz Hrvatske i sa prostora čitave nekadašnje Jugoslavije.

Dokumentarac o Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, koji je prvenstveno okupljao kinematografije svih socijalističkih republika bivše Jugoslavije, do njenog tragičnog raspada. Istovremeno je i prikaz društveno-političkih okolnosti u kojim je osnovan. Svedočenjem glavnih aktera FJIF, od osnivača Marjana Rotara, do svih presudnih direktora festivala, filmskih radnika, glumaca, režisera, producenata, film istražuje kako je uopšte bio moguć festival takvog evropskog i svetskog značaja u vreme svog trajanja. Od osnivanja 1953. do nasilnog gašenja 1991. godine, festival odslikava rađanje socijalističke Jugoslavije, njen razvoj u društveno-političkom, kulturno-obrazovnom i privrednom smislu, kao i njen raspad, pa time i sopstveni nestanak, kao jedinstvene i neponovljive filmske manifestacije u svetskim razmjerima, kao što je to bila i Jugoslavija.

Ovo ostvarenje, nastalo u produkciji kuće UOFD Histria film Pula, montirao je Danilo Lola Ilić.

Film Igora Gala poslužiće kao povod za tribinu „Martovski festival – između jugoslovenske prošlosti i postjugoslovenske budućnosti“, koja je zakazana za 1. april od 19h u Domu omladine Beograda.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu