Connect with us

Filmovi

Film „Lucu“ u bioskopima

Foto: Promo

„Lucu“ (Luzzu) je film koji stiže u domaće bioskope, i omogućiće publici da se upoznaju sa glumcima koji žive na Malti i da čuju kako zvuči malteški jezik.

Lucu je inače vrsta tradicionalnog malteškog ribarskog čamca, te i sam naslov filma je i tema filma – tradicija protiv tranzicije.

Film je premijeru imao na festivalu Sundance, a bio je i malteški kandidat za Oskara.

Jesmark, rođen u porodici ribara, svakodnevno izlazi na vodu u svom lucu koji je „okićen“ prekobrojnim popravkama i otiscima Jesmarkovih stopala kad je bio beba.

Ali vode više nisu iste, kao ni zakoni, što znači da je ribe sve manje, a propisa sve više.

Vezan za morsku vodu kao i sama so, Jesmark ne može da zamisli da se bavi nečim drugim.

Suočen sa pustošenjem koje moderni svet sa sobom nosi, on mora da bira.

Da li je i dalje ribar bez svog lucu? Da li će izneveriti nasledstvo svog oca i oca svoga oca ako sad odustane?

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Svečano otvoren 14. Španski metar

Foto: Promo

Filmski festival Španski metar, četrnaesti po redu, svečano je otvoren  u Jugoslovenskoj kinoteci, a do kraja meseca publiku u Beogradu čeka dvadeset uzbudljivih igranih i dokumentarnih ostvarenja na španskom jeziku.

Od ponedeljka, 23. maja Španski metar seli se u Dvoranu Kulturnog centra Beograda, gde će uz glavni festivalski program „Savremeni film“ biti održana još dva tematska programa – „Ženski ugao“ i „Novi iberoamerički film“.

Glavni program

Romantična komedija „Sentimentalno“ Seska Gaja, u kojoj glavne uloge tumače španske zvezde Havijer Kamara i Belen Kuesta, otvoriće glavni program. Reč je o pitkoj filmskoj priči koja tokom jedne večere povezuje dva bračna para, komšije, čiji se brakovi i odnosi razlikuju po mnogo čemu. „Bruklin u Sevilji“ još jedna je španska komedija u ovom programu, koja prati život siromašne porodice sa juga Španije, koja odlučuje da ugosti američkog studenta na razmeni kako bi rešila deo svojih finansijskih problema.

Argentinske „Dobre namere“ film je koji govori o ne preterano odgovornom ocu koji će morati da porazmisli o svojim željama i prioritetima, nakon što njegova bivša supruga odluči da sa njihovom decom napusti zemlju.

Meksička drama „Lavica“ donosi priču o ovdašnjoj publici manje poznatoj zajednici meksičkih Jevreja, prateći Arijelu, tradicionalnu Jevrejku zaljubljenu u mladića koji ne deli njene religijske i tradicionalne vrednosti.

Čileanski kandidat za Oskara, politički triler „Pauk“ sa Marijom Valverde u glavnoj ulozi, govori o ekipi mladih desničara koji su učestvovali u rušenju Aljendeove vlade, a koji decenijama kasnije ponovo pokušavaju da ožive svoje nacionalističke ideje.

Glavni program zatvoriće dokumentarac „S ljubavlju iz Fuenlabrade“, koji govori o velikom uspehu košarkaša Partizana 1992. godine, kada su osvojili evropski vrh, iako su zbog sankcija i raspada Jugoslavije, morali da se „presele“ u španski gradić Fuenlabradu.

Ženski ugao. Prkosan pogled

Program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ ove godine donosi četiri dugometražna i tri kratkometražna filma španskih autorki.

Nagrađivana drama „Prkosni bljesak“ vodi nas u jedno malo selo pred izumiranjem, čije se žene okupljaju kako bi prekinule monotonu svakodnevicu i oživele uspomene na mesto u kojem su nekada bile srećne.

Dokumentarni film „Diši“ zalazi iza rešetaka jednog katalonskog kazneno-popravnog doma i prati živote njihovih zatvorenica.

Još jedan dokumentarac, film „Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea“ uvlači publiku u živopisan svet flamenka višestruko talentovanog i veoma uspešnog muzičara koji nastupa pod imenom Niño de Elche.

„Šta smo uradili pogrešno“ romantična je komedija koja preispituje savremene ljubavne odnose i pokušava da razume zbog čega je partnerski suživot, poverenje i vezivanje danas sve teže.

Ovaj program upotpuniće i selekcija nagrađivanih kratkometražnih ostvarenja „#Precariatystory“, „Krah“ i „Panterke“.

Novi iberoamerički film

Novitet ovogodišnjeg Španskog metra jeste ciklus „Novi iberoamerički film“ osmišljen u saradnji sa Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u Uelvi, sa ciljem da prikaže nagrađivana ostvarenja sa tog festivala.

Argentinska drama „Stalni posao“ prati živote dve čistačice u jednom državnom objektu, koje pokušavaju da reše svoje loše materijalno stanje upuštajući se u vođenje ilegalne kantine u napuštenom delu objekta.

„Mirjam laže“, drama koja dolazi iz Dominikanske republike, upoznaje nas sa glavnom junakinjom Mirjam, tinejdžerkom iz dobrostojeće porodice, koja se nalazi u dilemi kada shvati da je momak sa kojim se upustila u onlajn vezu afro-američkog porekla.

Kolumbijski dokumentarac „Pisaro“ priča je o Mariji Hose Pisaro koja živi u egzilu u Barseloni, ali i dalje pokušava da razume i prihvati tragično ubistvo njenog oca Karlosa, političara i revolucionara koji se borio za mir u Kolumbiji.

Peruanski kandidat za nagrade Oskar i Goja, crno-beli film „Pesma bez imena“ govori andinskoj muzičarki, čija novorođena ćerka nestaje usled političkog haosa koji zahvata zemlju, i novinaru koji se zajedno sa njom upušta u istragu.

Za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci ulaznice po ceni od 200 dinara mogu da se kupe na blagajni te ustanove. Karte za ostale programe prodaju se po ceni od 300 dinara i mogu da se kupe na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Nakon beogradske publike, program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ moći će da pogleda i novosadska publika – od 4. do 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu