Connect with us

Kultura

Filharmonija u znaku “Veka stvaranja”

Nikola Ćirić / Foto: Marko Đoković

Koncert u znaku “Veka stvaranja”, Beogradska filharmonija izvodi zajedno sa dirigentom Džonom Akselrodom na Kolarcu u petak 29. septembra u 20 sati.

Kao solista nastupa hornista Nikola Ćirić, “snaga iz filharmonijskih redova”, a na programu su dela Kodaja, Glijera i Bartoka.

Treći u nizu koncerata iz sezone posvećene stogodišnjici Beogradske filharmonije, nosi naziv “Vek stvaranja”, a u fokusu ima nasleđe Centralne Evrope. Za dirigentskim pultom je harizmatični Džon Akselrod, jedan od miljenika muzičara i publike, a na centralnom mestu na bini uz filharmoničare je Nikola Ćirić, solo hornista orkestra, u izvođenju Koncerta za hornu, Rajnholda Glijera.

“Iako često imam priliku da nastupam kao solista kod nas i u inostranstvu, svirati na sceni Kolarca sa kolegama sa kojima delim tu istu scenu, bezmalo jednu deceniju je velika čast, ogromno zadovolјstvo ali i odgovornost. Iz tog razloga sam uložio veliki trud u pripremu ovog, rekao bih prilično zahtevnog, Koncerta i sa velikim nestrplјenjem očekujem “petak u 8”, kao što je nekad onaj čuveni zvižduk najavljiavo. Pozivam sve da dođu, da čuju ali i vide kako muzičari Beogradske filharmonije dišu kao jedan i kakva je podrška kad ispred orkestra stoji “neko naš!”, rekao je Nikola Ćirić, član orkestra Beogradske filharmonije od 2015. godine.

Prethodni, dvadeseti vek, je za nacionalne škole centralne Evrope, naročito za mađarsku, bio vek stvaranja. U tom periodu stvaraju neki od najvećih kompozitora u istoriji mađarske muzike, koji su u svoja dela inkorporirali folklor. Tako su na programu ovog koncerta  Beogradske filharmonije briljantne Igre iz Galante, Zoltana Kodaja, a repertoar uokviruje najpoznatije delo Bele Bartoka, Koncert za orkestar, jedno od najpopularnijih i najzahtevnijih simfonijskih ostvarenja savremenog koncertnog repertoara. Ulaznice u prodaji na blagajni Beogradske filharmonije kao i onlajn.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Muzički performans „Zarđali orkestar“ u Fabrici

Foto: Promo

„Zarđali orkestar“, projekat novosadskog vajara i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Nikole Macure, biće predstavljen u SKCNS Fabrici, u petak 15. decembra u 19 časova.

U pitanju je muzički performans koji traje 40 minuta i tokom koga će publika moći da čuje kako zvuči muziciranje na četiri zvučna objekta, koja su nastala redizajniranjem vojnih rekvizita kao što su puške, šlemovi, ručni raketni bacači… u objekte koji proizvode zvuk.

Na ovim objektima sviraće muzičarke i muzičari: Milica Svirac, Gabi Benak, Nikola Macura i Lav Kovač, kao i gosti iznenađenja. Oni će u toku performansa odsvirati kompozicije Ninete Avramović, Ljubomira Nikolića, organizovanu improvizaciju i jednu obradu.

Nikolа Macura već dugo se bavi instalacijom i angažovanom umetnošću, a ovi predmeti nastali su kao deo projekta „Iz buke u zvuk“. U pitanju je plod dugog istraživanja, koje se bavi destrukcijom i agresijom kojima smo okruženi. Kroz taj projekat on redizajnira vojne objekte u zvučne objekte i time redizajnira i njihovu simboliku.

Kao prateći program, u sredu 13. decembra u SKCNS Fabrici biće otvorena izložba ovih specifičnih instrumenata. Izložba će biti otvorena u 20 časova, a dan nakon toga, u četvrtak, 14. decembra od 18 časova organizovan je i razgovor o ovom projektu i umetničkom poduhvatu u kom će pored autora „Zarđalog orkestra“ Nikole Macure, učestvovati i Bojana Dinić  i  Miloš  Miladinov.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu