Connect with us

Kultura

Filharmonija odaje počast osnivaču uz svetsku pijanističku zvezdu

Denis Kozukhin / Foto: Marco Borggreve

U sezoni posvećenoj stogodišnjici orkestra, Beogradska filharmonija priređuje koncert pod nazivom „Za nova otkrića”, u petak 6. oktobra (Kolarac, 20 sati).

U čast osnivača Stevana Hristića, orkestar izvodi njegovu kompoziciju “Na selu”, a solista koncerta je svetska pijanistička zvezda Denis Kožuhin, pod palicom Džaumea Santonje.

“Nova otkrića“, Beogradska filharmonija slavi izvođenjem dela koje ima poseban značaj u stogodišnjoj sezoni orkestra. Na programu je simfonijska poema Na selu Stevana Hristića, osnivača Beogradske filharmonije koje je na koncertnom repertoaru gotovo zaboravlјeno ostvarenje. Nastalo je 1935. godine, a prema dostupnim arhivskim podacima, Beogradska filharmonija ga koncertno izvodi prvi put.

Jedan od događaja filharmonijske jubilarne sezone je nastup pijaniste Denisa Kožuhina, za čije muziciranje Čikago tribjun kaže da  pomera koncertnu dvoranu iz svojih temelja. Etabliran kao jedan od najvećih pijanista svoje generacije, nastupao je sa mnogim vodećim međunarodnim orkestrima, kao što su simfonijski orkestri iz Čikaga, Londona i San Franciska, filharmonijski orkestri iz Izraela, Londona i Roterdama, Kraljevski Koncertgebau orkestar, berlinski Štatskapele, Orkestar iz Filadelfije i Filharmonija orkestar.

Sa Beogradskom filharmonijom Kožuhin nastupa prvi put, u izvođenju Klavirskog koncerta br 4, Sergeja Rahmanjinova. Tako će se u “znaku otkrića” naći briljantno i virtuozno delo koje je nepravedno zapostavljeno na koncertnom repertoaru u odnosu na ostala kompozitorova ostvarenja napisana u ovom žanru.

Filharmonijski koncert zaokružuju jedno od najpopularnijih dela klasičnog muzičkog repertoara – “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva. Nastup predvodi Džaume Santonja, mladi i perspektivni španski dirigent, koga je publika Beogradske filharmonije prethodno imala prilike da upozna u koncertnoj sezoni 2021/22.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Održana premijera predstave „Limeni doboš“ u JDP-u

Foto: Pixabay

Predstava „Limeni doboš“ prema motivima antologijskog romana nemačkog nobelovca Gintera Grasa, izvedena je na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji i adaptaciji makedonskog reditelja Vasila Hristova.

Hristov je angažovao u radu na predstavi i neke svoje stalne saradnike – scenografa Kostantina Trpenoskog i kompozitora Nikolu Kodžabašija.

Kostime potpisuje Marija Marković Milojev, dizajn svetla Siniša Čupić, dizajn zvuka David Srbljin, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu