Connect with us

Filmovi

Festival srpskog filma na 13 univerziteta u Kini

Foto: Pixabay

Filmski centar Srbije i Udruženje za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije odabrali su filmove koji će, u okviru programa „Živo nasleđe – Festival srpskog filma“, od 8. maja do kraja semestra biti prikazani na 13 univerziteta u Kini.

Na repertoaru će biti pet ostvarenja iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, devet iz novije domaće produkcije, kao i jedan inostrani animirani film realizovan u Srbiji.

Na festivalu će biti prikazani filmovi „Nevinost bez zaštite“ (Dušan Makavejev), „Dvoje“ (Aleksandar Petrović), „Devojka“ (Mladomir Puriša Đorđević), „Povratak“ (Živojin Pavlović), „Praznik“ (Đorđe Kadijević), „Južni vetar“ (Miloš Avramović), „Realna priča“ (Gordan Kičić), „Dara iz Jasenovca“ (Predrag Gaga Antonijević), „Otac“ (Srdan Golubović), „Strahinja Banović“ (Stefan Arsenijević), „Srećna nova, Yiwu“ (Mladen Kovačević), „Zašto je Dragan napravio orkestar“ (Nikola Spasić), „Pucnji u Marseju“ (Gordan Matić) i „Prince of the Seas“ (Carla Marie Rey, Maxime Martins), visokokvalitetna animacija koju je realizovala filmska industrija u Srbiji.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

„20.000 vrsta pčela” u domaćim bioskopima

Foto: Five Stars Films Promo

Debitantski film baskijske autorke Estibalis Uresole Solaguren, „20.000 vrsta pčela”, nominovan za Nagradu „Goja” (španski ekvivalent Oskaru) u rekordnih 15 kategorija, od danas je na repertoaru domaćih bioskopa.

Članovi Španske filmske akademije nominovali su „20.000 vrsta pčela” (20,000 Species of Bees / 20.000 especies de abejas) za najbolji film, originalni scenario, reditelja debitanta, glavnu glumicu (Patrisija Lopes Arnais), sporednu glumicu (Ane Gabrain, Iciar Laskano), sporednog glumca (Marčelo Rubio), fotografiju, montažu, scenografiju, produkciju, šminku &frizuru, kostim i specijalne efekte.

Film je imao svetsku premijeru na Berlinskom festivalu, gde je devetogodišnja Sofija Otero nagrađena Srebrnim medvedom za najbolju glavnu ulogu, čime je postala najmlađi laureat u istoriji Berlinalea.

Sofijin lik Aitor/Lusija, sa majkom i ostalim članovima njene šire porodice, leto provodi u kući gde se gaje pčele, dolazeći do spoznaja koje će im svima zauvek promeniti živote. Dete traga za identitetom u ranoj fazi svog odrastanja, pitajući se zašto nije kao drugi, a majka joj pomaže da se izbori sa tim i sama uhvaćena u ambivalentnosti nasleđa koje je ponela od svojih roditelja.

– „20.000 vrsta pčela” je prozor u neki drugi svet, približava vam stvarnost koja nije vaša i nema nikakve druge namere sem da promeni način na koji posmatrate taj svoj svet ili, u najmanju ruku, da vas natera da taj način preispitate. Nije mi ideja da ulazim u rasprave niti da namećem bilo kakvu istinu. Bila bih zadovoljna i ako bih samo pokrenula razgovor, diskusiju, kako bismo bolje razumeli jedni druge – izjavila je Estibalis Uresola Solaguren, rediteljka i scenaristkinja filma, na konferenciji za medije u Berlinu.

Film je imao domaću premijeru na 19. Slobodnoj zoni, a u od 7. decembra je na repertoaru bioskopa DKC, Kolarac, UK Parobrod, Takvud, mts Dvorana, Cineplexx Ušće, KC Kruševac, KC Vrnjačka Banja i KC Leskovac, u Gornjem Milanovcu, Boljevcu i Subotici.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu