Connect with us

Kultura

„Ex teatar fest” počeo u Pančevu

Foto: Pixabay

„Ples sa vremenom”, slogan je 51. „Ex teatar fest”, koji počinje danas i traje do 11. juna, u organizaciji Doma omladine i uz podršku grada Pančeva.

Pozorišni festival koji ulazi u svoju šestu deceniju trajanja, imaće četiri tematski određene celine, održaće se u nekoliko gradskih prostora i prikazati osam predstava mladih pozorišnih stvaralaca. Festival istraživačkog pozorišta, pogled na pozorište, ali i na svet, menjao je kao što se u pozorišnoj produkciji u Srbiji i regionu zapaža da umetnici promišljaju o odnosima između sadašnjosti i prošlosti, kao i o mogućim projekcijama budućnosti.

„Kroz svoju umetnost, oni preispituju sadašnjost kao kulturu privida, oponašanja i konzumerizma. Ove tokove umetnici dalje prevode maštom u buduće svetove, sa upitanošću o smislu sveta, čoveka i života u dehumanizovanoj civilizaciji kojom dominiraju tehnologija i profit. U ovoj mreži istorijskih i kulturnih raskrsnica, kako mi ljudi, možemo naći put, a 51. Ex teatar fest”, predlaže da plešemo. Da povežemo i uobličimo vreme kroz slobodan pokret vođen sopstvenim osećanjem smisla. Da svoju ljudskost čuvamo, negujemo i rascvetamo plešući – sa pozorištem, sa umetnošću, sa umetnicima, sa sugrađanima, sa našim precima i potomcima”, napominje dr Sunčica Milosavljević, selektorka festivala, koji otvara veče „taDA”, dramskom predstavom „Ja Akiko” Kulturnog centar Pančevo. Potom je u prostoru „Ateljea mladih” na programu interaktivni performans „Obredi leta” u produkcija „Nektanart” iz Pančeva, nakon čega će biti upriličeni „Muzički obredi leta”, pevanje i ples i muzičko vođenje Marka Nektana

Veče kasnije nosi naziv „onDA”, kada nastupaju gosti iz Rijeke (Hrvatska), sa dramskom predstavom „Bakice”, čiji autori su „Kolektiv Igralke” i Tjaša Črnigo, a potom je na programu performativno predavanje „25 čaša vina”, beogradskog Dah teatra, autorki Dijane Milošević i Duce Knežević. Subota, 10. jun, ima naziv „saDA”, a predstavlja tehnobrulesku IMAGE SNATCHERS u produkciji „Emanat” iz Ljubljane (Slovenija), čiji autori su „The Feminalz”. U nastavku programa biće igran antropološki teatar, I PSYCHI TIS ANTIGONIS, „Plavog pozorišta” iz Beograda, po scenariju i režiji Nenada Čolića, predstava, koja je dostupna gluvim osobama. Nastavak večeri ispuniće razgovor o predstavi i „Ples pod maskama”, izbor i izvođenje muzike po izboru „Emanata” i „Plavog pozorišta”, uz poziv publici da ponese maske i/ili elemente kostima za maskiranje.

Poslednji dan festivala, „NEkaDA” u nedelju, 11. juna, počinje u matine terminu predstavom savremenog cirkusa „Šabrloni slobode” u izvođenju „Cirkusfere” iz Beograda, čije autorke su polaznice programa Fabrika savremenog cirkusa. U večernjem terminu biće igrana predstava Bitef teatra „Mogućnost zabavljanja kod ptica” Tijane Grumić, u režiji Nikole Isakovića. Sve četiri festivalske večeri biće organizovani razgovori o prikazanim predstavama na koje je ulaz besplatan.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Koncert flautistkinje Andrijane Aćimović

Foto: Promo

Koncert flautistkinje Andrijane Aćimović biće održan u nedelju, 1. oktobra u 19 časova u Sali pod svodovima u Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8).

Flautiskinji Beogradske filharmonije Andrijani Aćimović, koja je završila osnovne i master studije u Nemačkoj, ovom prilikom će se pridružiti pijanista Stevan Spalević, vanredni profesor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, kako bi predstavili zanimljiv repertoar kamerne muzike za flautu i klavir.

Na programu su dela K.F.E. Baha, Doplera, Ran, i Prokofjeva.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu