Connect with us

Kultura

Egonu Savinu pripala nagrada „Dejan Mijač“

Foto: Pixabay

Žiri bijenalne nagrade „Dejan Mijač“ odlučio je, jednoglasno, da se novoustanovljena nagrada za rediteljski opus, dodeli pozorišnom reditelju Egonu Savinu.

Nagradu dodeljuju Udruženje dramskih umetnika Srbije i Sterijino pozorje, a članovi žirija su Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, Nebojša Dugalić, glumac i Milivoje Mlađenović, profesor i teatrolog (predsednik Žirija).

U obrazloženju ove odluke se navodi da „slika sveta koju je u svojim predstavama stvarao Dejan Mijač, njeno značenjsko i stilsko pomeranje u odnosu na izvorni kontekst nacionalne dramske klasike, ima svog najcelovitijeg, najdoslednijeg analitičara i komentatora u predstavama Egona Savina.

„Koncentrisane u živ, uzbudljiv i moderni rediteljski opus, predstave Egona Savina takođe su prepoznatljive po radikalnom zaokretu u tumačenju nacionalne, ali i svetske dramske klasike (Jovana Sterije Popovića, Branislava Nušića, Šekspira, Molijera, Čehova, Ostrovskog) kao i u pristupu delima savremenih domaćih (Aleksandra Popovića, Dušana Kovačevića, Ljubomira Simovića, Nebojše Romčevića, neretko i sasvim mladih neafirmisanih pisaca) i savremenih svetskih dramskih autora“ piše u obrazloženju odluke žirija.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Koncert flautistkinje Andrijane Aćimović

Foto: Promo

Koncert flautistkinje Andrijane Aćimović biće održan u nedelju, 1. oktobra u 19 časova u Sali pod svodovima u Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8).

Flautiskinji Beogradske filharmonije Andrijani Aćimović, koja je završila osnovne i master studije u Nemačkoj, ovom prilikom će se pridružiti pijanista Stevan Spalević, vanredni profesor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, kako bi predstavili zanimljiv repertoar kamerne muzike za flautu i klavir.

Na programu su dela K.F.E. Baha, Doplera, Ran, i Prokofjeva.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu