Connect with us

Kultura

Edukativne radionice u Negotinu i Kladovu

Foto: Pixabay

U susret Međunarodnom danu dečije knjige u Negotinu i Kladovu biće održane zanimljive edukativne radionice.

U prvom planu biće poezija i kazivanje stihova, radionice za decu i prosvetne radnike održaće Elizabeta Georgiev, bibliotekarka, književnica, prevodilac iz Dimitrovgrada.

Narodna biblioteka ,,Dositej Novaković“ Negotin ugostiće u četvrtak, 30. marta, Elizabetu Georgiev, diplomiranu bibliotekarku savetnicu Narodne biblioteke „Detko Petrov“ Dimitrovgrad, koja se osim bibliotekarstvom, bavi i naučnim i književnim radom.

U negotinskoj biblioteci Elizabeta Georgiev održaće tri edukativne radionice “Knjigačuda i druge knjigoigrarije” namenjene prosvetnim radnicima i osnovcima.

Prosvetnim radnicima, učiteljima, nastavnicima i profesorima koji pripremaju učenike za kazivanje poezije namenjena je radionica Pesma kao putokaz, a radionica Tri lica i ptica biće književni susret sa recitatorima – učenicima starijih razreda na kome će Elizabeta Georgiev predstaviti svoje pesme koje deca recituju na recitatorskim smotrama.

Interaktivnim performansom na temu knjiga, biblioteka, čitanje, stvaralaštvo uz animaciju lutaka gošća iz Dimitrovgrada pokazaće učenicima nižih razreda osnovnih škola da je Knjiga divna stvar, kako se edukativna radionica i zove.

“Knjigoigrarije” Elizabete Georgiev dan kasnije biće u Kladovu, u tamošnjoj biblioteci gde će se ova svestrana biblioterka družiti sa kladovskim osnovcima i njihovim učiteljima i nastavnicima.

Povod za gostovanje Elizabete Georgiev, kako kažu u kladovskoj Biblioteci, je 2. april Međunarodni dan dečje knjige uoči koga je ova ustanova organizovala nagradni likovni konkurs “Bajkoviti snovi”.

Petak, 30. mart, poslednji je dan za predaju likovnih radova osnovaca uzrasta od sedam do deset godina koji crtaju na temu omiljene bajke Hansa Kristijana Andersena.

Proglašenje pobednika ovog konkursa i uručivanje nagrada biće održano 3. aprila 2023. godine u prostorijama biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Odlomci“ na Cvetnom trgu

Foto: Promo

Izložba „Odlomci“  Miloša Tomića biće otvorena u Paviljonu na Cvetnom trgu (ugao Njegoševe i ulice Kralja Milana) od 3. do 11. oktobra.

Kustoskinja izložbe je Marija Radoš.

Miloš je zaljubljenik u predmete. U svet predmeta u limbu između života i apsoluta, očišćen od ljudi i funkcija koje emanira posredno kroz pohabanost i rabljenost. Svi ti predmeti koje pronalazi, transformisani njegovom pažnjom i imaginacijom postaju grandiozni i neretko zaslužuju kolekcije, kakvih je Miloš prikupio dosta. Ti predmeti su „lepi” i imaju posebne i nezamenljive, samim tim i herojske uloge u aktivnostima malih života.

ODLOMCI koje ovom prilikom izlaže u staklenoj kućici na Cvetnom trgu su komadi plastičnih lavora i posuda koje je nalazio na obalama reka Dunava i Save, po napuštenim fabrikama, divljim deponijama, buvljacima kad se prodavci pokupe. To je otpad, ruglo savremene civilizacije i opasnost za sredinu i život, ali negativna konotacija staje u trenutku kada Miloš u svom pasioniranom lovu po mulju i prašini ugleda obojeni komad plastike. Miloš ne koristi polje umetnosti da bi poslao poruku i mobilisao pažnju, on propušta sadržaje kroz dublje slojeve svoje ličnosti i time ih menja.

S obzirom na to da su mu prioritetni lični angažman, interakcija i otvorenost za ljude, situacije i predmete, a da su „čuda” koja nalazi i stvara svakodnevna, mašta o svojoj vitrini u gradu u kojoj bi stalno menjao postavke. Kao što je upetljana veza njegove umetnosti i svakodnevice, tako bi i ta vitrina bila prikladna kao deo gradskog ambijenta, protočna, promenljiva, direktna, lako manipulisana, podložna nekontrolisanim intervencijama i reakcijama prolaznika. Zbog svega toga se ovo izlaganje segmenta njegovog rada i aktivnosti u ogranizaciji KCB-a i dešava van likovne galerije u ovom gradskom prostoru, koji ima svoju logiku i istoriju, ali i transparentnost – da samo postoji u dinamici grada.

Zbog toga neće biti ni klasičnog otvaranja izložbe na kojima je uglavnom uštogljena atmosfera već će tokom trajanja izložbe publika biti pozivana na druženja, kreativne seanse i razmene sa umetnikom.

Vizuelni dobošar koji će sredstvima stripa i minimalističke animacije praviti buku oko izložbe, za i protiv nje: Miloš Ćosović Desko

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu