Connect with us

Kultura

E-PLAY slavi 25 godina postojanja

E-Play / Foto: D.Mataruga

Beogradski alternativni sastav E-play je zakazao proslavu svog rodjendana u Zappa Bazi za 2. novembar sa početkom u 21h.

Bend je osnovala 1998. godine jedna R’N’R dama, basistkinja i pevačica Maja Cvetković i vodi ga uspešno već 25 godina.

Bend za ovih 25 godina iza sebe ima 5 albuma, najnoviji singl pod nazivom „Nije da nije“, obradu pesme „Aut“ Katarine II, duet sa Bajagom, saradnju sa Matijom Dedićem, Kojotom iz Eyesburn-a, Banetom iz grupe Sunshine, veliki broj koncerata, a ponosi se i time što je na srpskoj muzičkoj sceni stekao veliki broj prijatelja. U spotovima su im se pojavljivali mnogi poznati glumci poput Slobode Mićalović i Dragana Mićanovića, a za nekoliko spotova su čak dobijali i priznanja.

Bend je prošao mnoge faze, dobio je više lepih nagrada ali i doživeo neke sitacije kojih se rado sećaju. Jedna od njih je bila kada ih muzički kritičar Petar Janjatović nije uvrstio u svoje drugo izdanje “Ex YU rock enciklopedije“ iz 2021. godine. Čekao je da se bend dokaže, stasa i opstane na beogradskoj alternativnoj sceni. A evo sad posle 25 godina bend ga je demantovao i on kaže: „Jeste. Sve priznajem. Mislio sam da će E-play biti jedan od onih bendova koji vrti istu pesmu i da će im brzo posustati inspiracija. Te 2001. godine kada sam radio dopunjeno izdanje Enciklopedije oni su već imali debi album i vrlo prepoznatljiv zvuk. Ipak, bio sam skeptik. Ali samo kratko. Suština je da oni sve ovo vreme prave odlične i pametne pesme. I ne pokazuju nameru da posustanu. I ostaju svoji. To je sloboda.’ priča Petar Janjatović.

Jedna od najlepših sitacija u karijeri koju osnivačica benda Maja pamti je kada je Točak nakon dobijanja GODUM nagradu za životno delo, u sred prepunog Atljea 212, zatražio fotografima da mu učine uslugu da se slika sa E-play-om. Iskreno o tome govori basistinja Maja Cvetković. “Taj snimak postoji i na internetu Postojimo 25 godina! U karijeri smo dobijali razne nagrade i mnoga priznanja, ali taj trenutak nam je najdraži! Točak je izrazio želju da se slika sa E-playom- to je naša najveća nagrada do sada!

Uz Maju tu je već dvanaest godina i bubnjar Goran Ljuboja Trut koji je dao svoje viđenje razvoja benda:  “U avgustu 2011. godine počelo je moje muzičko druženje sa bendom E-play koje je ubrzo postalo i ozbiljna saradnja. Zahvaljujući ljubavi prema muzici i  kreativnoj energiji, nastaje jedan zanimljiv muzički izraz prepoznatljiv za ovaj bend. Muzika koju stvaramo je simbioza muzičkih pravaca koja nam dopusta da razmišljamo na različite nacine. Ta činjenica me sve vreme podstiče da budem konstantno kreativan i funkcionalan. Posle 12 godina zajedničkog rada, osećam se muzički zrelijim i spreman sam za nove izazove.Bend obeležava 25 godina postojanja i drago mi je da sam deo toga.”

Ulaznice za beogradsko slavlje u Zappa Bazi se mogu naći na svim prodajnim mestima Ticketsa, kao i u Zappa Baru (Kralja Petra br. 41) po ceni od 1.200 dinara do 1. oktobra. Nakon tog datuma ulaznice će koštati 1.500 dinara.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Zvezde svetskih operskih scena najavile operu „Andre Šenije“

Foto: Dušan Milenković

Međunarodni ansambl opere Umberta Đordana „Andre Šenije“ okupio se u MTS Dvorani na konferenciji za medije i tom prilikom su najavili premijerno izvođenje ove značajne opere u Velikoj sali MTS Dvorane 1. oktobra u 20 časova.

Publika će uživati u vizuleno i zvučno vrhunskoj predstavi,  u strastvenoj operi o borbi za ljubav i ideale.  Glavni lik je romantični pesnik Andre Šenije koji je preplavljen svojom nemogućom ljubavlju prema Madaleni koja je pripadnica aristokratije, dok je on samo siromašni pripadnik Francuske revolucije. Iako je ceo njihov svet razdvojen velikim nasiljem, njihova ljubav neće biti uskraćena čak i ako ih oboje košta života.

Glavni protagonisti biće poznati meksički tenor Hektor Lopez (Andre Šenije) u čijoj se bogatoj operskoj biografiji nalaze brojne naslovne uloge širom sveta, zatim u ulozi Žerarda naći će se italijanski bariton Alberto Mastromarino; u ulozi Madalene je Marija Jelić, naša mlada operska zvezda koja je pevala sa istaknutim umetnicima i imala zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu; u ulozi Bersi biće italijanski mecosopran Irene Molinari koja nastupa u najznačajnijim italijanskim operskim kućama. Učestvuju hor i orkestar umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

Dirigent je renomirani italijanski maestro, Marčelo Motadeli. Reditelj predstave je Dejan Prošev. Opera „Andre Šenije“ biće izvedena u produkciji MTS Dvorane, uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Reditelj Dejan Prošev je izjavio: “Odličan je kast ove velike opere, imamo još nekoliko dana do premijere. Zamišljeno je da bude izvedena u klasičnom stilu, u originalnoj epohi, sa kostimima. Radimo svakog dana po čitav dan, očekujemo veliki uspeh.”

Dirigent Motadeli rekao je: “Andre Šenije je moja omiljena opera i moram da naglasim da je to veoma teška opera za dirigenta, ona zauzima 3. mesto od svih mogućih opera. Na 1. mestu bio bi Verdijev “Falstaf”, na 2. mestu bila bi Pučinijeva opera “Devojka sa zapada” i na 3. “Andre Šenije”. Inače Beograd mi se veoma dopada, drago mi je da sam ovde.”

Tenor Hektor Lopez izjavio je: ”Ovde sam po prvi put. Srećan sam što sam u Beogradu. Andre Šenije je opera koju zaista volim i biću u glavnoj ulozi. To je zaista najlepša uloga koju tenor može dobiti, jer smatram da u čitavom operskom repertoaru ovo je jedna od najlepših rola.”

Marija Jelić, sopran, istakla je: “Pozivam publiku koja možda nikada nije došla na opersku predstavu da dođe na operu “Andre Šenije” jer će se zaljubiti u opersku umetnost. Ovo je ozbiljna i izazovna opera koja intrigira svojom pričom ali i životom Šenijea koji je pogubljen u svojoj 31. godini po nalogu Robespjera. Sama opera nas vraća u vreme Francuske revolucije, ima snažnu poruku. Šenije je pesnik koji se bori za svoju ljubav, ali i za svoj ideal i svoju državu. Publika će imati priliku da vidi sjajne inostrane i domaće umetnike.” Marija Jelić je ovom prilikom istakla i da je važno promovisati operu, a kao jedan od načina podsetila je na čuveni film „Filadelfija“ iz 1993. sa Tomom Henksom i Antoniom Banderasom:  “Jedan od likova leži u bolnici boreći se za život, dok govori drugom da mu snagu daje sećenje na jednu ariju „La mamma morta“, koju je izvodila Marija Kalas. Na ovaj način opera je zabeležena za večnost.”

Bariton Alberto Mastromarino rekao je: “Revolucija u pozadini pojačava osećanja svakog lika pojedinačno. Kompozitor je inteligentno uspeo to da prikaže u svom delu. Osećanja koja opera izaziva u nama su veoma slična osećanjima koja bismo imali danas u sličnim situacijama, a pričamo o situaciji koja se odigrala pre više od jednog veka.”

Mecosopran Irene Molinari predstavila se domaćim medijima: “Igram meleskinju koja prati Madlenu u ovoj predstavi. Ova opera je veoma važno delo istorijski – verističko delo. Imamo odličnog reditelja, dirigenta i umetnike, tako da vas sve pozivam da  1. oktobra dođete i pogledate ovu predstavu.”

Ulaznice za operski spektakl „Andre Šenije“ mogu se nabaviti na blagajni MTS Dvorane,  Ticket Vision prodajnim mestima, kao i onlajn na sajtu tickets.rs.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu