Connect with us

Kultura

Dve godine Šapata

Foto: Promo

Već dve godine je prošlo od osnivanja Šapat-a u Novom Sadu, jedinstvenog studija koji radi na jačanju alternativne i rokenrol scene u regionu.

U svetu brzih promena i prelazaka sa jednog trenda na drugi, Šapat predstavlja konstantu, mesto gde se stvara i čuva umetničko nasleđe.

On postoji kako bi autori znali da je njihov rad vredan i da će ostati zabeležen za buduće generacije.

Šapat nije samo mesto za snimanje muzike; to je mesto gde se čuva, neguje i slavi autentičnost i kreativnost bendova koji teže da se izraze kroz svoje umetničke napore. Šapat je više od studija; to je kolektivna posvećenost podršci umetnicima, prilika da se muzički talenti razvijaju i da se njihova dela sačuvaju od zaborava. Tokom ove dve godine, mnogi autorski bendovi prošli su kroz vrata ovog studija, a svaki od njih je ostavio dubok i trajan trag.

Pored toga, Šapat je postao i središte alternativne i rokenrol scene u Novom Sadu. Ovde se ne samo stvaraju pesme, već se razmenjuju ideje, podržavaju drugi umetnici i gradi zajednica koja se oslanja na autentičnost i nezavisnost. To je mesto gde se svira iz duše i gde muzika postaje ne samo zvuk već i izraz emocija, iskustava i priča.

,,Šapat nije postigao neke značajne cifre na digitalnim platformama ali je uspeo da izgradi ime “na ulici“. Jako sam ponosan na činjenicu da u razgovoru sa ljudima koji prate domaću scenu neretko naiđem na ljude koji su čuli za nas i prate naš rad na ovaj ili onaj način. Bitno je da ovo šta gradimo, izgradimo na zdravom i čvrstom temelju i da postavimo određene standarde. Treba napraviti podlogu za nove generacije koje će tek stvarati i treba im ponuditi još nešto sem onoga šta se u velikoj meri plasira u javnom prostoru.“ poručuje Savo Kostić, osnivač Šapata.

On takođe dodaje: ,,Jako je puno paravana koji daju privid normalnosti a svakoj iole svesnoj osobi je jasno da stvari ne izgledaju baš tako. Postoje određene emisije na nacionalnim frekvencijama koje bi trebalo da rade ovo šta mi radimo u Šapatu, a ne rade. Nama se javilo skoro 300 bendova za dve godine, autorskih bendova koji rade i stvaraju. Mi nemamo uslove da usnimimo sve te ljude, ali te emisije, o kojima govorim, imaju a ipak to ne rade. Razlika između tih emisija i Šapata je u tome što Šapat nije “na budžetu“ već se sami finansiramo od svog rada.“

Dok slavimo dve godine Šapata, ne možemo dovoljno naglasiti značaj ovog studija za lokalnu muzičku scenu. Njegova uloga u podsticanju alternativne i rokenrol muzike je neprocenjiva. Neka ovo bude podsetnik da se trud i predanost isplate, da su umetnici koji rade u senci takođe vredni pažnje i podrške.

U nadi da će Šapat nastaviti da šapuće svoju priču još mnogo godina, čestitamo im na ovom značajnom jubileju.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Kaliopi najavila koncert u Beogradu

Foto: Promo

Kaliopi je na koferenciji za medije u mts Dvorani najavila koncert, koji će održati posle četiri godine u mts Dvorani.

Ovo će biti njen osmi veliki koncert u Beogradu, a drugi po redu u mts Dvorani,  zakazan za 04.novembar. Istovremeno, ona je tom prilikom i premijerno novinarima prikazala spot za novu pesmu „Kad osvane“.

O numeri koju će prvi put Beograđanima premijerno izvesti na koncertu Kaliopi, koju mnogi smatraju kraljicom emocija,  ističe: „Uvek mi je praznik na duši, kad god objavim novu pesmu. Tako se osećam i danas. Smatram da ova pesma stiže u pravi čas. Kompletan autor je Romeo Gril, koji je i dao ideju za spot koji smo videli. Spot je snimao u Skoplju. U Beogradu ću svakako pevati novu pesmu, kao i hit duet  „Znam“ sa Željkom Samardžićem“, istakla je poznata umetnica, ne otktrivajući još uvek da li će se Samardžić pojaviti na koncertu.

Govoreći o predstojećem nastupu, koji će se održati za tačno mesec dana, Kaliopi napominje da se iskreno raduje nastupu u gradu sa „najlepšim osmehom“: „Kao što je Đorđe Marjanović pevao u pesmi „Beograde“, tako i ja Beograd posmatram kao grad koji je večno mlad i nikad ne stari. Beograd pruža osećaj da smo mladi i živahni, pa iako nemam privilegiju da živim ovde, ja vidim sve njegove najlepše strane“, poručuje Kaliopi.

Očekuje se da će nas  Kaliopi i ovaj put iznenaditi još jednim vrhunskim doživljajem i muzikom koja je, kako mnogi kažu – bezvremenska!

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu