Connect with us

Razne vesti

Dve akcije na Zvezdari – uhapšena dva dilera, zaplenjeno više od 200 grama narkotika

Foto: mup.gov.rs

U dve odvojene akcije pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, Policijske stanice Zvezdara, uhapšena su dva dilera i zaplenjeno je više od 200 grama narkotika.

U prvoj akciji, policija je pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni N.B. (30) koristi na Zvezdari, pronašla i zaplenila oko 150 grama biljne materija za koju se osnovano sumnja da je marihuana, tri kesice sa oko 80 grama praškaste materije nalik na amfetamin, manju količinu ekstazija, kao i elektronsku vagicu za precizno merenje.

Protiv osumnjičenog će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

U drugoj akciji, pripadnici PS Zvezdara su kod mladića (23) i u stanu u kojem boravi, pronašli 119 LSD sličica i protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

(MUP/I.T.)

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Razne vesti

Nova knjiga Boža Stojanovića u izdanju Arhipelaga

Nova knjiga Boža Stojanovića Nikola Mirković: Zaustavljeni uspon objavljena je u izdanju Arhipelaga u ediciji Summa.

Reč je o životnoj i intelektualnoj biografiji Nikole Mirkovića (1915-1944).

Rođen u Jagodini na početku Prvog svetskog rata, Nikola Mirković je poginuo pri kraju Drugog svetskog rata, nedaleko od Visa, u bombardovanju nemačke avijacije. Iako je živeo kratko, Mirković je ostavio impresivan opus u oblasti ekonomske nauke i političke publicistike, najvećim delom ostvaren u poslednjim godinama života u vodećim naučnim časopisima u SAD. Tokom Drugog svetskog rata Mirković je bio ekonomski savetnik jugoslovenske vlade, šef Kancelarije za posleratnu ekonomsku obnovu Jugoslavije, član Ekonomskog komiteta Informacionog ureda Ujedinjenih nacija.

Ključne teme Nikole Mirkovića u njegovom ekonomskom opusu su: ekonomska teorija, tokovi svetske trgovine, italijanska privreda između dva svetska rata i politička ekonomija italijanskog fašizma, demografski problemi Jugoslavije, ekonomska istorija Dubrovnika.

Božo Stojanović rekonstruiše i od zaborava otrže život i delo Nikole Mirkovića, mladog čoveka velike intelektualne radoznalosti i ostvarenosti, ali i prerano zaustavljenog uspona.

– Odlučio sam se na to da Mirkovićevo stvaralaštvo predstavim prema ključnim temama kojima se bavio, odnosno da njegove radove razvrstam u nekoliko tematskih celina koje se gotovo same nameću. Najpre su to radovi koji se bave ekonomskom teorijom i to uglavnom (ne i isključivo) ekonomskom teorijom u SAD. Mirković je pisao o nekoliko uticajnih ekonomista tog, inače veoma dinamičnog, perioda u razvoju ekonomske nauke. Pri tome on nije birao neke sporedne autore i teme, već one koji su bile u prvom planu. Drugu celinu čine radovi koji se odnose na tokove svetske trgovine. U Mirkovićevo vreme ovo je bila veoma značajna tema i na nju su se osvrtali brojni autori različitih teorijskih i ideoloških orijentacija. Treću grupu čine radovi koji se odnose na italijansku privredu međuratnog doba, a kruna tog istraživanja je Mirkovićeva doktorska disertacija koju je objavio i kao knjigu. Četvrtu celinu predstavljaju analize demografskih problema (u prvom redu Jugoslavije), a petu, najkraću, njegov prilog razumevanju ekonomske istorije Dubrovnika. Ključne teme na koje se osvrtao bile su veliki izazovi njegovog vremena i on se u njih s punom snagom i s nesumnjivim talentom unosio. Nikola Mirković bio je izuzetno vredan i posvećen istraživač koji je, pre svega, mnogo čitao i učio. Reč je o spoju izuzetne intelektualne znatiželje i velikog radnog kapaciteta, što je imalo kao posledicu da je pisao o brojnim knjigama iz različitih naučnih oblasti, a više prikaza je objavio i u svetski uticajnim časopisima – kaže dr Stojanović.

Božo Stojanović (1964) je zaposlen na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u zvanju redovnog profesora. Predmeti njegovog naučnog interesovanja su metodologija društvenih nauka, istorija ekonomske misli, teorija igara, mikroekonomija, „austrijska“ teorija, ekonomija rada, ekonomija tranzicije. Član je uređivačkog odbora časopisa Panoeconomicus i Economic Annals.

Stojanović je, pored većeg broja članaka, objavio knjige: Tržišta rada i problemi zaposlenosti u Evropskoj uniji (1997); Teorija igara – elementi i primena (2005); Tranzicija u Srbiji – privredno lutanje (2005); Crtice o knjigama, idejama i ljudima (2007); Teoretičari liberalizma, koautor sa Ilijom Vujačićem i Draganom D. Lakićevićem (2007); Osnove austrijske teorije (2008); Nadnice u ekonomskoj teoriji – knjiga I: pregled ključnih teorija (2008); Nadnice u ekonomskoj teoriji – knjiga II: nadnica kao ishod pregovaranja (2011), Osnove austrijske teorije (drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje, 2021) i Ideje u vremenu (2021).

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu