Connect with us

Kultura

Drum Dum Fest 1. oktobra

Foto: Promo

Prvi bubnjarski festival na Balkanu, Drum Dum Fest, zakoračio je u novu deceniju svog postojanja i jedanaseti put svojim sugrađanima i ljubiteljima ritma i dobre muzike otvara svoja vrata.

Leskovčani, kao i svi prijatelji iz drugih gradova koji dođu na jedanaesti DDF, će još jednom moći da se druže sa majstorima ritma i uživaju u njihovoj virtuoznosti.

Ove godine druženje je zakazano za prvi dan oktobra a počeće u podne tradicionalnim defileom bubnjara kroz gradski trg do Narodnog pozorišta, na čijoj sceni će biti održan ovogodišnji program.

Za 13 sati zakazana je majstorska radionica na kojoj će svi koji žele da prošire svoja znanja o sviranju na najstarijem instrumentu, ali i oni koji žele da uživaju u muzici, imati prilike da se druže sa izvanrednim mladim bubnjarom Đorđem Hartlom i njegovim bendom „Coffee shop kollektiv“ i sve to uz podršku legendarnog bubnjara grupe „Kerber“ Josipa Hartla.

Večernji deo programa otvoriće u 19 sati, tradicionalno, nastup najmlađih bubnjara, kroz program DDF Kids.

Nakon toga nastupa čuveni leskovački dvojac. Dva brata na DDF sceni zajedno prvi put nakon jedanaest godina – Igor i Peđa Velikov festivalskoj publici obećavaju potpuno uživanje u čistom ritmu koncerta na dva bubnja.

Nagrada za životno delo

Organizator festivala, UG Muzička komunikacija, je, kao što znate, nakon deset godina postojanja, pre dve godine odlučila da započne još jednu tradiciju u okviru DDF-a i da svake godine dodeljuje „Nagradu za životno delo“ najboljim bubnjarima, koji su obeležili muziku ovih prostora, za izuzetan doprinos razvoju muzičke umetnosti i promociji bubnjeva i njihovog značaja u svetu muzike.

Pošto su pandemijske okolnosti održavanje desetog festivala odložile na godinu dana, DDF je prošle godine ovu nagradu dodelio velikom muzičaru i umetniku Garabetu Tavitjanu iz Skoplja.

Ove godine nagrada odlazi u ruke još jednoj bubnjarskoj legendi, Slobodanu Stojanoviću – Kepi, bubnjaru grupe SMAK, muzičaru čije je umeće sviranja bubnjeva obeležilo jednu epohu r’n’r u tadašnoj Jugoslaviji jednako kao što je njegov prijatelj iz benda, Radomir Mihajlović – Točak, to učinio na gitari.

Pošto gospodin Stojanović nije bio u mogućnosti da dođe, ekipa DDF-a je otputovala za Kragujevac i uručila mu nagradu, a publici će biti prikazan snimak uručenja kao i kratak razgovor sa njim.

Vasil Hadžimanov bend

Za vrhunac večeri jedanaestog DDF-a publici će se predstaviti Vasil Hadžimanov bend, sa Viktorom Filipovskim na bubnjevima i Bojanom Ivkovićem na perkusijama. Što se Vasila Hadžimanova i Branka Trijića tiče, oni su stari znanci publike bubnjarskog festivala jer smo se mnogo puta sa njima družili kroz „Trio Sveti“ Marka Đorđevića i poznato je da su oni ljubimci ove publike.

Viktor Filipovski je leskovačkoj publici poznat još od petog DDF-a, kada je nastupio sa svojim kolegama sa skopske Džez akademije Univerziteta Goce Delčev, gde je sada i profesor. I na sve ovo dodati da je na bass gitari Miroslav Tovirac i jasno je da će i ovaj,  jedanaesti po redu Drum Dum Fest, publika dugo pamtiti po vrhunskom uživanju u muzici, kao i uvek do sada.

Zato, subota, 1. oktobar, Narodno pozorište Leskovac… Dobro došli na još jedno druženje i spremite se za vatromet ritma i odličan provod!

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Kultura

Nagrade 31. Tribine kompozitora

Foto: Pixabay

Na predstojećoj 31. Tribini kompozitora Udruženje kompozitora tradicionalno dodeljuje nagrade.

Na svečanom otvaranju, u utorak 4. oktobra u SKC-u, nagradu „Stevan Mokranjac“, najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje za premijerno delo izvedeno u prethodnoj godini biće dodeljeno Jasni Veličković za delo Underneath za hiper-orgulje.

Nagradu „Aleksandar Pavlović“ za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostranstvu tokom prethodne godine dobiće Ansambl Metamorfozis.

Nagrada „Aleksandar Pavlović“ mladom umetniku dodeljuje se violončelisti Nemanji Stankoviću, dok se manifestaciji „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića“ dodeljuje Specijalna zahvalnica za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike.

Na svečanom zatvaranju Festivala, u subotu 8. oktobra, nagrada „Pavle Stefanović“ za muzičku esejistiku i kritiku biće dodeljena muzikologu dr Stefanu Cvetkoviću.

Kompletan program možete pogledati ovde.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu