Connect with us

Kultura

„Drugovanje“ sa grupom Iskon i brojnim gostima na novom izdanju tradicionalne muzike

"Drugovanje" album cover / Artwork: Leo Pilipović

Etno grupa Iskon objavila je novi, četvrti po redu album tradicionalne muzike „Drugovanje“ za diskografsku kuću Multimedia Music.

Na albumu „Drugovanje“ se nalazi 10 tradicionalnih pesama kao i jedan narativ. Ono što je specifično za ovo izdanje je što grupa na svakoj pesmi ima po nekog gosta, grupu ili vokalnog interpretatora tradicionalne muzike i to ne samo iz Srbije, već i iz Meksika, Italije, Francuske i Mađarske.

Ako bismo želeli da nabrojimo sve učesnike i geografski posmatrano krenuli sa severa ka jugu Srbije, onda bi redosled učesnika bio sledeći: Etnokor iz Subotice, Bojana Brdarić iz Sombora, Miloš Zubac iz Novog Sada, Vrelo iz Rume, Rošer etno bend iz Beograda, Amanet iz Beograda, Runo iz Vrnjačke Banje, Izvor iz Vranja i Kos sa Kosovskog Pomoravlja“ kažu članovi grupe Iskon i dodaju da su sa njima i „Iskončići“, dečiji hor iz Subotice, kao i prijatelji iz inostranstva sa kojima su snimili dve pesme sa Kosova i Metohije.

Album simbolično zatvara narativ „Ptice“ novosadskog književnika i kantautora Zubac Miloša, jedan od narativa koji su nastali za potrebe obeležavanja 20 godina grupe Iskon, prošle godine na Paliću.

Interesantno je napomenuti i da je naslovnu ilustraciju za album „Drugovanje“ nacrtao dugogodišnji prijatelj, a ujedno i bivši član grupe Iskon, Leo Pilipović.

Album je snimljen u studiju Multimedia Music, produkciju potpisuje Nebojša Brdarić a mastering Boris Jovanović i Boris Krstajić (Master Blaster).

Raduje nas i činjenica da su značaj objavljivanja jednog ovakvog albuma tradicionalne muzike prepoznali i Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Grad Subotica, te su kroz projekte za kulturu u 2022. godini podržali njegovo snimanje i objavljivanje“ zahvalni su članovi grupe Iskon.

Album „Drugovanje“ dostupan je na svim prodajnim mestima Multimedia Music, online na www.multimedia-music.com kao i na svim relevantnim muzičkim platformama.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Kultura

Nagrade 31. Tribine kompozitora

Foto: Pixabay

Na predstojećoj 31. Tribini kompozitora Udruženje kompozitora tradicionalno dodeljuje nagrade.

Na svečanom otvaranju, u utorak 4. oktobra u SKC-u, nagradu „Stevan Mokranjac“, najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje za premijerno delo izvedeno u prethodnoj godini biće dodeljeno Jasni Veličković za delo Underneath za hiper-orgulje.

Nagradu „Aleksandar Pavlović“ za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostranstvu tokom prethodne godine dobiće Ansambl Metamorfozis.

Nagrada „Aleksandar Pavlović“ mladom umetniku dodeljuje se violončelisti Nemanji Stankoviću, dok se manifestaciji „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića“ dodeljuje Specijalna zahvalnica za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike.

Na svečanom zatvaranju Festivala, u subotu 8. oktobra, nagrada „Pavle Stefanović“ za muzičku esejistiku i kritiku biće dodeljena muzikologu dr Stefanu Cvetkoviću.

Kompletan program možete pogledati ovde.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu