Connect with us

Književnost

Dragu Jančaru nagrada Latisana za roman „Kao i ljubav“

Drago Jančar / Foto: foto dokumentacija Arhipelaga

Slovenački pisac Drago Jančar dobitnik je 30. Međunarodne književne nagrade Latisana za 2023. godinu za roman „Kao i ljubav“.

Stručni žiri u svom obrazloženju ističe „izuzetnu Jančarevu prozu“ koja čitaocima približava priču o ljubavi, mržnji i posledicama koje je rat ostavio na junake Jančarovog romana i njegov rodni Maribor.

– Srećan sam što je izmišljena, a istovremeno istinita priča iz Maribora postala svojevrsno univerzalno sećanje na rat. Rat, nažalost, i dalje traje, ne samo u našoj percepciji – ako samo pomislimo što se sve trenutno dešava u Ukrajini. Uvek sam pisao, to je moj način života, razmišljanja, čak i spavanja: često, kada spavam, sanjam šta moram da napišem – kaže povodom nagrade Latisana Drago Jančar.

Jančarov roman Kao i ljubav smešten je u Mariboru i okruženju u poslednjoj godini Drugog svetskog rata. Roman je zadivljujuća priča o volji i otpornosti ljudskog duha na pozadini istorijskih slučajnosti i tragedija. U njemu je majstorski ispričana povest koja spaja intimne sudbine pojedinaca s važnim društvenim tokovima i istorijskim silama. Usred rata, okupacije, logora i gerilskih borbi, ukrštaju se četiri priče o četiri osobe koje su žrtve ili napadači, a nekada i oboje. Svako od njih pokušava na svoj način da odbrani svoju ljubav od besmisla zla i propadanja ljudskog dostojanstva. Ali se ljubav, uprkos svoj svojoj snazi, u vremenima razaranja raspada i duh se umori, kako piše u Bajronovoj pesmi koju jedna od heroina čita mnogo godina posle tragičnih događaja, kada slučajno uzme knjigu s police u knjižari.

Srpsko izdanje romana Draga Jančara Kao i ljubav objavljeno je u izdanju Arhipelaga u prevodu Ane Ristović.

Nagradu Latisana dodeljuje istoimena biblioteka iz Udina pod umetničkim rukovodstvom Botega Erantea. Dragu Jančaru nagrada je uručena na svečanosti na sceni Odeon teatra u Trstu.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Dodeljene nagrade na Konkursu „Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga“

Foto: Ivana Orta

Ivanu Ortu iz Vršca, Snežana Ćurčić iz Ivanjice i Marija Đorđević iz Kovina dobitnice su nagrada na konkursu za najbolju fotografiju na temu „Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga“ koji je nedavno raspisala Izdavačka kuća Arhipelag.

Žiri je odlučio da pored predviđenih nagrada dodeli i nekoliko specijalnih nagrada zbog obilja fotografija koje su stigle na konkurs, a pogotovu zbog umetničkog kvaliteta fotografija, njihove ekspresivnosti i tematske raznovrsnosti.

Specijalne nagrade za fotografiju dobili su: Milena Doberšek iz Bora, Vanda Nemeš iz Novog Sada, Dana Ćirić iz Beograda, Milutin Milošević iz Zemuna, Ivana Mitić iz Niša i Milana Kosanović iz Beograda.

Na konkurs Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga stiglo je preko 650 fotografija autora iz Srbije, ali i iz inostranstva, najviše iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na konkurs je stiglo značajno više kvalitetnih fotografija nego što je prvobitno bilo predviđenih nagrada. Od pristiglih fotografija veliki broj njih bili su veoma kvalitetni i zanimljivi radovi, pa su o nagradama odlučivale nijanse.

Najbolje fotografije biće nagrađene knjigama objavljenim u izdanju Arhipelaga.

Nagrađene fotografije i odabrane fotografije iz užeg izbora Arhipelag će u narednim danima objaviti u partnerskim medijima, u Arhipelag magazinu, na svom sajtu, kao i na svojim nalozima na društvenim mrežama.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu