Connect with us

Crna Gora

Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora SNP-a

SNP CG

Odluka Ustavnog suda o ukidanju odredbe koje su propisivale da žene stiču pravo na starosnu penziju sa 64 godine, a muškarci sa 66 godina, sa pravom je izazvala veliko nezadovoljstvo i konfuziju.

Svjedoci smo da su sudije Ustavnog suda jasno pokazale da im je kriterijum donošenja ovakve odluke vrlo proizvoljan.
Ukidanjem dijela člana zakona ostala je samo jedna mogućnost za odlazak u penziju – 40 godina staža za oba pola i 61 godina života, što drastično mijenja uslove penzionisanja.
Sve institucije države su dužne da donose odluke koje su isključivo na zadovoljstvo svih naših građana kao i da poprave eventualne propuste kad oni nastanu.
Pozivam sudije Ustavnog suda, koji su učestvovali u donošenju ovako nepromišljene i sporne odluke, da iskažu moralnu i profesionalnu odgovornost i podnesu ostavke.
Pozivam Skupštinu Crne Gore da kroz izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore stvore osnov za smjenu sudija Ustavnog suda, ukoliko donesu odluku koja bi direktno uticale na pravnu nesigurnost velikog broja građana, kao što je ova.
Ostavljanje kao jedine mogućnosti za sticanje prava na penziju sa 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života, otežava uslove koji su stvoreni za starije generacije a povećana je nemogućnost zaposlenja mlađih generacija, što ilustruje koliko je pogrešna odluka.

Aktuelno

LOME STOLICE, GAĐAJU NASTAVNICU Šok snimci iz škole

Printskrin YT

Podgorička policija podnela je prekršajne prijave protiv A.V. i L.B, dva bivša učenika Srednje mešovite škole (SMŠ) „25.maj“ u Tuzima zbog drskog ponašanja, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako se navodi u saopštenju, policiji je 8. septembra prijavljeno da se u SMŠ „25.maj“ u Tuzima učenici nedolično ponašaju, viču, uništavaju školski inventar, bacaju predmete u pravcu profesora pomenute škole.

U odnosu na pomenuti događaj objavljeni su i video snimci na društvenim mrežama, koje su preneli i mediji.

„Preduzimajući mere i radnje iz svoje nadležnosti, službenici Odeljenja bezbednosti Podgorica su u cilju identifikacije lica sa snimka prikupili obaveštenja od bivših učenika ove škole – R.B., M.B., A.V., D.D., B.A. i L.B., te od prethodnog direktora SMŠ „25.maj“ – G.L., kao i od trenutnog direktora ove škole – S.L.

Osim toga, prikupljena su obaveštenja i od dve profesorke. Sa svim spisima predmeta upoznat je tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se nakon uvida u spise predmeta, 20. novembra, izjasnio da u radnjama ovih lica nema elemenata krivičnog jela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, navodi se u saopćenju.

Kako je objavila Televizija Vijesti, neki od snimaka, koji su se našli na društvenim mrežama, nastali su krajem prošle školske godine. Na nekima od njih, osim uništavanja školske imovine i neprimerenog ponašanja, vidi se i kako učenici gađaju nastavnicu Ardijanu Junčaj, koja u ovoj školi predaje ekonomsku grupu predmeta.

Podsetimo da je mesto i opština Tuzi sa pretežno 80% naseljena Albancima i bošnjacima, gde pored nasilja se statistički krije i najveća stopa kriminaliteta u ovom delu Crne Gore.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu