Connect with us

Fudbal

Dosta sudijskih i posebno VAR grešaka u 7. kolu Superlige

NAJVIŠE POGOĐENA MLADOST, ZVEZDA I PARTIZAN I POČAŠĆENI I OŠTEĆENI

Na sednici Sudijske komisije FSS održanoj 18.09.2023. vanredno su analizirane sporne situacije koje su se desile na utakmicama 7. kola Mocart bet Super lige Srbije. Tokom dosadašnjeg mandata SK FSS (od juna 2021) do danas ovo je bilo kolo sa najvećim brojem grešaka kako sudija na terenu tako i u korišćenju VAR sistema. Sudijska komisija ne želi da se u javnosti stekne utisak da sudije ne trpe posledice kada loše sude.

Sudije koje su načinile značajne greške i kojima se one ponavljaju biće kažnjene adekvatno težini učinjenih grešaka i neće biti delegirane u dužem vremenskom periodu.

 Posle detaljne analize suđenja na navedenim utakmicama doneti su sledeći zaključci:

  1. Pomoćni sudija Svetozar Živin i VAR sudija Jelena Cvetković načinili su evidentnu grešku na utakmici FK Voždovac – FK Mladost Lučani. Sudijski tim propustio je da u 45+1 minutu dosudi kazneni udarac zbog kažnjivog igranja lopte rukom odbrambenog igrača FK Voždovac, odručena ruka u neprirodnom položaju. Odgovornost snose pomoćni sudija na toj strani koji je imao jasan pregled situacije i posebno VAR koji je morao da reaguje i pozove sudiju da pregleda snimak jer se radi o očiglednom prekršaju.

Drugi pogodak ekipe FK Voždovac u 48 minutu postignut je posle ofsajda. Ovde je opet najveća odgovornost na VAR sudiji koji je morao da interveniše i da javi glavnom sudiji da se radi o ofsajdu.

  1. Glavni sudija Miloš Milanović i VAR sudija Momčilo Marković na utakmici FK Čukarički – FK Crvena zvezda. Glavni sudija je u 47 minutu pogrešno dosudio kazneni udarac za gostujuću ekipu. U 57 minutu je pogrešio što nije dosudio kazneni udarac u korist FK Crvena zvezda zbog saplitanja igrača gostujuće ekipe od strane igrača FK Čukarički. VAR je trebalo da reaguje i pozove sudiju da pregleda snimak.
  2. Glavni sudija Dejan Trifković i VAR sudija Pavle Tomić načinili su grešku na utakmici FK Partizan – FK Radnik. Glavni sudija je pogrešio kada je u 41 minutu posle nepotrebnog i pogrešnog poziva iz VAR sobe promenio ispravnu odluku donetu na terenu da prizna pogodak FK Partizan jer nije bilo prekršaja.

Glavni sudija je pogrešio u 90+6 minutu kada je dosudio kazneni udarac za domaću ekipu jer je guranju domaćeg igrača od strane gostujućeg prethodio prekršaj drugog domaćeg igrača. VAR još jednom pogrešio,  morao je da pozove sudiju da pogleda snimak.

       4. Glavni sudija Novak Simović napravio je dve važne i očigledne greške na utakmici FK Radnički – FK IMT. Prvo kada je dosudio kazneni udarac za domaću ekipu nakon što je lopta pogodila u ruku odbrambenog igrača u prirodnom položaju. VAR ga je ispravno pozvao da pogleda snimak, ali je sudija ostao pri porešnoj odluci čime težina greške dobija na značaju.

Ukupan broj grešaka do ovog kola bio je minimalan, sudije su svojim odlukama doprinele da gledamo neke veoma kvalitetne utakmice i da prvenstvo bude veoma zanimljivo.

Od kada je Sudijska komisija dobila podršku FSS u junu 2021 insistira se da svi klubovi imaju podjednak tretman. Na svim seminarima, uključujući i poslednji održan 12.09.2023 sa naše strane je potencirano je da se neće tolerisati neujednačenost kriterijuma u korist pojedinih klubova.  I pored evidentnog pomaka i nasleđa koje traje decenijama, još uvek nismo došli do zacrtanog cilja. Ipak, čvrsto verujemo da ćemo daljim predanim radom i uz podršku FSS uspeti u tome.

Sudijska komisija se neće obazirati na saopštenja, uvrede, omalovažavanja i nastaviće da se bori za ravnopravan tretman svih klubova u dva najviše ranga takmičenja. Kao što će nastojati da u izboru sudija bira one koji imaju dovoljno znanja i sposobnosti da se izbore sa svim pritiscima koje nose utakmice dva najviša stepena takmičenja.

Uvereni smo da će u nastavku prvenstva broj grešaka biti daleko manji, da će predstojeći večiti derbi proteći bez spornih situacija i da ćemo svi zajedno doprineti poboljšanju ukupnog ambijenta i sportske kulture u srpskom fudbalu.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fudbal

FSS oformio novi sudijski tim na čelu sa Santračem

CAS POTVRDIO KAZNE KOLUBARI, A FSS ĆE APLICIRATI ZA NOVE HIBRIDNE PODLOGE

Tri interesantne vesti stižu iz Fudbalskog saveza Srbije.

Odbor za hitna pitanja FSS imenovao je nove članove Sudijske komisije FSS. Umesto Dejana Filipovića, odnosno Nenada Đokića i Marka Popovića, novi predsednik Sudijske komisije je Dejan Santrač, a članovi Milan Jeremić, Aleksandar Vasić, Boško Jovanetić i Vladimir Nedeljković.

Članovi Odbora za hitna pitanja FSS upoznali su se sa dopisom iz Lozane, odnosno konačnom presudom sa obrazloženjem CAS (Sud za sportsku arbitražu) u „slučaju Kolubara protiv FSS“ koja je za FSS više nego povoljna. Kako je ugovorom sa advokatskom kancelarijom predviđena nagrada za uspeh u sporu u visini od 5 hiljada evra i kako su troškovi spora u najvećoj meri na strani Kolubare, OHP je konstatovao uspeh u ovom sporu i potvrdio realizaciju navedene odredbe iz ugovora.

CAS je dakle u potpunosti prihvatio pravnu argumentaciju FSS, te je navode FSS iz odgovora na žalbu FK Kolubara bezmalo u celosti prihvatio i bez ikakvih supstancijalnih izmena uneo u obrazloženje svoje odluke.

U tom smislu CAS je potvrdio da FSS ima autonomiju da donese član 83 Disciplinskog pravilnika (dalje Član 83) kakav jeste i da ima pravo da ga dalje primenjuje (bez obzira na njegovu pravnu nesavršenost), da osim postojanja pisane UEFA informacije nije potrebno izvođenje drugih dokaza, jer da je to slučaj FSS bi to tako i propisao, zatim da je Član 83 lex specialis u odnosu na Pravilnik o prevenciji i sprečavanju nameštanja utakmica i da je u svakom slučaju lex pasterior, i konačno da je primena istog neupitna budući da isti nikada nije osporavan pred sudovima u Republici Srbiji.

Takođe, svu argumentaciju koju je iznela FK Kolubara, koja se odnosi na navodnu zaveru za izbacivanje iz Super lige i zlu nameru pojedinih predstavnika FSS prema FK Kolubara (uključujući navodna falsifikovanja, sakrivanje dokaza i sl.), CAS ne samo da nije uzeo u obzir već je ocenio da zle namere u postupanju prema Kolubari nije bilo, a argumentaciju FK Kolubara suštinski podveo pod tehničke greške i sl.

Kada je reč o razlogu za smanjenje kazne, on isključivo leži u (ne)kvalitetu informacije dobijene od UEFA, obzirom da je CAS jasno i nedvosmileno zaključio da jedan od dva izveštaja koji sadrži kvalifikaciju „clear and owerwhelming evidence“ predstavlja informaciju na osnovu koje se može primeniti Član 83, dok druga informacija UEFA koja suštinski samo kaže da postoji sumnja koju je potrebno proveriti i da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je utakmica nameštena, nije pisana informacija koja bi dozvolila osnovanu primenu Člana 83.

Organizacija i domaćinstvo sastanka HET-TRIK komiteta koji će se 3. i 4. oktobra održati u Sportskom centru u Staroj Pazovi, jedno je od najvećih priznanja ukazano Fudbalskom savezu Srbije od strane UEFA, konstatovali su članovi Odbora za hitna pitanja FSS.

„Svaki sastanak ovog komiteta izaziva veliki pažnju nacionalnih asocijacija jer se na njemu diskutuje o važnim infrastrukturnim pitanjima, usvajaju se investicioni projekti i donose odluke od krucijalnog značaja za dalji razvoj fudbala. Mi ćemo kao Savez aplicirati sa još jednim velikim projektom u vrednosti od 20 miliona evra. Prioritetni zadatak je postavljanje najmodernije hibridne podloge na stadionima svih klubova Super lige Srbije, po uzoru na terene koji se koriste u najjačim ligama u Evropi. Što su tereni kvalitetniji, manje je povreda, igra se brži i atraktivniji fudbal, a samim tim raste interesovanje za utakmice našeg šampionata.

U planu je dalje investiranje i usavršavanje Sportskog centra u Staroj Pazovi, ali i realizacija projekta izgradnje sličnih fudbalskih centara u sva četiri regiona u Srbiji“ – konstatovali su članovi Odbora za hitna pitanja FSS i najavili apliciranje za HET – TRIK komitet za pokretanje projekta instaliranja hibridnih terena na stadionima Super lige i unapređenje infrastrukture.

IZVOR I FOTO – FSS
A.K.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu