Connect with us

Filmovi

Dokumentarac „Prilagođeni“ u Švajcarskoj i Beogradu

Foto: Pixabay

Kratki dokumentarni film „Prilagođeni“ Dejana Petrovića biće prikazan na prestižnom međunarodnom festivalu Visions du Réel u Švajcarskoj, kao i na 70. Martovskom festivalu u Beogradu.

Na festivalu u švajcarskom gradu Nionu, koji će se održati od 21. do 30. aprila, film će se prikazati u programu Doc Alliance Selection, dok će publika na Martovskom festivalu u Beogradu, u selekciji dokumentaraca do 50 minuta, moći da ga pogleda 1. aprila od 19 časova.

Nakon svetske premijere u Amsterdamu, na festivalu IDFA u novembru 2021. godine, podsećaju u požeškom Nezavisnom filmskom centru „Filmart”, film je prikazan na oko četrdeset festivala širom sveta i do sada je osvojio sedam nagrada.

Ostvarenje Dejana Petrovića otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi i uspostavlajnejm paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

Film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika, kroz obuku pasa, i jedinom zatvoru u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse.

Producent, reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, dok montažu potpisuju Aleksandar Uhrin i Aleksandar Popović. Snimatelj i dizajner zvuka je Nikola Cvijanović, a muziku je komponovao Vojin Ristivojević.

Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart” iz Požege, producentske kuće Cinnamon Films, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Filmskog centra Srbije.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Premijera filma „Babaroga“ sutra u mts Dvorani

Foto © 2023 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Na velikom platnu mts Dvorane 31. maja održaće se premijera filma „Babaroga“ (The Boogeyman) 20th Century Studios-a koji je snimljen po motivima istoimene priče Stivena Kinga, poznatog američkog pisca krimi i horor naslova.

Neposredno pred početak filma, uz prisustvo reditelja i filmskog kritičara Igora Stanojevića, novinarke Aleksandre Bogdanović i Ane Babović iz Vulkan izdavaštva, održaće se panel diskusija praćena temom „Stiven King od papira do platna“.

Reditelj Rob Savidž donosi u bioskopske sale film o srednjoškolki Sejdi Harper i njenoj mlađoj sestri Sojer koje se suočavaju sa nedavnim gubitkom majke, za šta ne dobijaju punu podršku svoga oca Vila, terapeuta koji se nosi i sa sopstvenim bolom.

Kada se u njihovoj kući neočekivano pojavi nesrećni pacijent tražeći pomoć, za sobom ostavlja zastrašujuću natprirodnu pojavu koja traga za svojim plenom.

Producent filma Šon Levi ujedno i producenta popularne serije „Stranger Things“ ističe da se „svako u jednom trenutku svog života plašio strašnog čudovišta u svom ormanu, a ova priča nam donosi čudovište u ormanu.“ Scenarista Mark Hejman (Crni labud) navodi da je njegov posao bio da zaroni još dublje u scenario, kako bi se izgradio lik mitološkog i natprirodnog stvorenja.

Istoimena priča Stivena Kinga po kojoj je snimljen najnoviji film 20th Century studija prvi put je objavljena u magazinu Cavalier 1973. godine, a pet godina kasnije našla se kao deo kultne Kingove zbirke „Noćna smena“. Nakon uspešnih dela „Keri“, „Isijavanje“ i „Uporište“, objavljena „Noćna smena“ predstavila je široj publici pisca ne samo kao tvorca horor romana, već i kao vrsnog pripovedača kratkih priča. Za razliku od filma gde je predstavljeno nekoliko likova, u izvornoj priči, uz prikazanu natprirodnu pojavu postoje još samo dva lika.

Glavne uloge u filmu poverene su glumcima Krisu Mesiniju koga smo nedavno mogli da gledamo u filmu „Air“, uz Meta Dejmona i Bena Afleka, mladoj Sofiji Tačer poznatoj po ulozi u popularnoj seriji Yellowjackets, kao i jedanaestogodišnjoj Vivjen Lajri Bler.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu