Connect with us

Kultura

Dodeljene nagrade pobednicima takmičenja „WIPO“

Foto: Pixabay

U Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu su povodom obeležavanja 103. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, dodeljene nagrade pobednicima takmičenja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2023. godinu u pet kategorija.

Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, u svom uvodnom govoru posebno se osvrnuo na aktuelnost veštačke inteligencije.

„Pitanje je hoće li i umetničko stvaralaštvo, koje je u tradicionalnom smislu bilo rezervisano za čoveka, polako preći u ruke mašina kojima upravlja veštačka inteligencija. Ili preciznije – hoćemo li mašinama priznati da su autori. CISAK je pokrenuo inicijativu da se ovo pitanje pravno uredi, pre svega tako što će biti predviđeno da mašine smeju da budu samo sredstvo u čovekovim rukama, koje mu pomaže da stvara. U korenu te filozofije je ista ona filozofija koju je svojevremeno izneo Isak Asimov, govoreći o principima robotike: nijedan robot ne sme da povredi ljudsko biće. I meni se čini da je u korenu ovoga što autori traže isti strah. Reč je zapravo o pitanju kako da se zaštitimo od toga da nas veštačka inteligencija ne povredi, da ne ostavi milione kreativnih ljudi na svetu bez posla i egzistencije“ rekao je Marić.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Poštin nagradni konkurs „Pismo Božić Bati“ do 20. decembra

Foto: Promo

Nagradni literarni i likovni konkurs Pošte Srbije „Pismo Božić Bati“ održava se treću godinu zaredom, i traje do 20. decembra, do kada je moguće poslati radove.

Na ovogodišnjem konkursu, mogu učestvovati mališani do 12 godina iz svih krajeva Srbije, a koje Pošta Srbije poziva da u susret najlepšem prazničnom dobu godine, opišu, nacrtaju ili naslikaju kako doživljavaju praznične radosti na temu Božićna bajka.

Za učešće na konkursu mogu se prijaviti literarni i likovni radovi, bez ograničenja u tehnici izvođenja i broju poslatih radova.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu