Connect with us

Književnost

David Albahari i Žarko Radaković dobitnici nagrade DKSG

Foto: Pixabay

Nagrada Doma kulture Studentski grad (DKSG) za najbolju nefikcijsku knjigu u 2021. godini pripala je Davidu Albahariju i Žarku Radakoviću za „Knjigu o fotografiji“.

Članovi žirija Vladimir Gvozden, Ana Petrov i Semezdin Mehmedinović jednoglasno su odlučili da nagrada pripadne Albahariju i Radakoviću, jer se „među uspelim nefikcijskim ostvarenjima u ovoj godini “Knjiga o fotografiji“ izdvaja po neobičnoj formi i plodnom esejističkom susretu dve izgrađene stvaralačke poetike“, saopštio je DKSG.

„Svaki od autora napisao je po osam eseja, oni su, uz reprodukcije odgovarajućijh fotografija, poređani naizmenično i nalaze se u međusobnom dosluhu, čime se ostvaruje dvojaki učinak: imamo pred sobom vrlo zanimljive zasebne jedinice teksta, ali postoje i dinamične veze među njima“, kaže se u odluci.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Objavljena knjiga Renate Salecl „Čovek je čoveku virus“

Knjiga poznate slovenačke teoretičarke Renate Salecl „Čovek je čoveku virus“ nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Arhitekst.

Provokativna knjiga Renate Salecl Čovek je čoveku virus nesvakidašnje je svedočanstvo o političkim, društvenim i psihološkim posledicama pandemije koronavirusa. Polazeći od konkretnih primera ličnih iskustava u suočenju s pandemijom, od iskustava o kojima su svedočili drugi, od vesti u medijima i pronicljive analize reakcija različitih vlada i država na okolnosti koje je nametnula pandemije, Renata Salecl istražuje pitanje koliko je pandemija promenila društvo, a koliko su se tokom pandemije promenili sami ljudi.

Da li se strah od virusa pretočio u političke i socijalne strahove, da li je pandemija podstakla usamljenost, socijalnu distancu i zavist, zbog čega je tokom pandemije u zvaničnoj i privatnoj komunikaciji oživeo paramilitarni jezik, koji se novi kodovi ponašanja mogu prepoznati u našoj svakodnevici? To su samo neka od pitanja na koja odgovara Renata Salecl.

Knjigu je sa slovenačkog jezika prevela Ana Ristović.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu