Connect with us

Izložbe

Danas otvaranje izložbe “Grad: mesto identiteta”

Jasmina Cibic, Tear Down and Rebuild, jednokanalni HD video, 2015. / Foto: Promo

U četvrtak, 23. marta u 18 sati, na drugom i trećem nivou Muzeja savremene umetnosti u Beogradu biće otvorena izložba “Grad: mesto identiteta”.

Izložba će predstaviti oko 130 dela iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti, iz svih postojećih zbirki: Zbirke slikarstva od 1900. do 1950, Zbirke slikarstva posle 1950, Zbirke papirnog materijala (grafika, crtež, akvarel i dr.), Zbirke skulpture i instalacije i Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija.

Na otvaranju će se prisutnima obratiti Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti; Una Popović, kustoskinja Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija / viša kustoskinja; i Svetlana Mitić, kustoskinja Zbirke slikarstva posle 1950. / muzejska savetnica. Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, svečano će otvoriti izložbu.

Kustoskinje izložbe su Una Popović, Svetlana Mitić, mr Mišela Blanuša, Žaklina Ratković, i dr Rajka Bošković. Tokom trajanja izložbe biće organizovane različite forme pratećeg programa, a izložba će biti otvorena za posetioce do 20. avgusta 2023. godine.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Otvorena izložba metalnih posuda od 13. do 19. veka u Narodnom muzeju

Foto: Pixabay

Izložba „Između trpeze i sofre. Metalne posude od 13. do 19. veka u zbirkama Narodnog muzeja Srbije“ otvorena je u Velikoj galeriji Narodnog muzeja (NMS).

U obraćanju zvanicama i posetiocima, direktorka NMS-a Bojana Borić Brešković je podsetila da su tokom Srednjeg veka, a i kasnije u doba Osmanskog carstva, metalne posude smatrane luksuznim predmetima i bile su favorizovane.

Prema njenim rečima, neke od njih imaju nemerljiv istorijski značaj, poput čaše cara Dušana i tanjira patrijarha Arsenija Trećeg, i pružaju sliku srpskog društva kroz vekove.

Izložba će biti otvorena do 7. februara 2024. godine.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu