Da li je zdraviji svež ili kuvani paradajz?
Paradajz je bogat hranljivim materijama, a njihovo blagotvorno dejstvo se pojačava kuvanjem.
Kuvani paradajz pomaže u snižavanju nivoa masti u krvi, ubrzava regeneraciju mišića nakon vežbanja, čini kožu zdravijom i smanjuje rizik od raka.
Sok od paradajza za oporavak posle treninga
Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od paradajza nakon vežbanja pomaže regeneraciji mišića. Grčki naučnici su otkrili da su se sportisti koji su pili sok od paradajza posle napornog treninga brže oporavljali od onih koji su pili energetska pića.
Paradajz je jedna od najpopularnijih namirnica
Zahvaljujući činjenici da ga možemo kombinovati sa najrazličitijiom hranom i hranljivim sastojcima kao što su vitamin C, kalijum i folna kiselina, paradajz je među najpopularnijim namirnicama na svetu, piše Aktivni.si.
Sok od paradajza za zdravlje srca
Analiza šest studija pokazala je da konzumiranje jedne čaše soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivoe LDL (lipoproteina niske gustine) i povećati nivoe HDL (lipoproteina visoke gustine), potencijalno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Kuvanje paradajza poboljšava apsorpciju likopena
Paradajz sadrži snažan antioksidans likopen, koji pomaže u eliminaciji slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen je efikasniji kada se paradajz kuva, jer toplota razbija ćelijske zidove, čineći likopen dostupnijim.
Dakle, paradajz sos napravljen od svežeg ili konzerviranog paradajza, čak i kečap, daju više likopena od svežeg paradajza. Dodavanje maslinovog ulja tokom kuvanja paradajza dodatno podstiče apsorpciju likopena.